Slovenská pošta přenechá víc než třetinu poboček konkurenci

Banská Bystrica - Slovenská pošta plánuje přenechat 602 z celkového počtu 1593 svých poboček soukromým společnostem. Veřejnou soutěž, která má pomoci vybrat nejlepšího kandidáta pro provozování poboček, zahájila pošta dnes a její výsledek má být znám na podzim. Státní podnik se snaží tímto způsobem snížit své náklady, a zabránit tak propadu zisku, který mu loni klesl téměř o dvě třetiny na 78,1 milionu slovenských korun.

Na soukromé firmy pošta převede i majetek poboček a současné zaměstnance. Některé budovy má pošta pouze v pronájmu, v takovém případě by podle mluvčího pošty Juraje Danielise měly na nového provozovatele přejít i nájemní smlouvy. V současnosti již funguje formou partnerství 47 pošt.

Vedení firmy očekává od privatizace poboček v menších obcích i lepší služby pro občany. V žádném případě by neměli být občané změnou provozovatele pošt poškozeni. „Provozovatel pošty musí zachovat rozsah poskytovaných poštovních služeb,“ uvedl generální ředitel Slovenské pošty Libor Chrást. Provozovaní poštovních poboček formou partnerství je celoevropským trendem.

Podobný plán jako Slovenská pošta má i její česká sestra. Ta chce provozování poštovních služeb nabídnout jiným subjektům formou franšízy, a to hlavně v místech, kde jsou pobočky ztrátové. Partnery by se měly stát především obecní úřady. Česká pošta v současnosti provozuje 3364 poboček.

Vydáno pod