Podniková rada Porsche žádá po vlastnících dolití kapitálu

Weissach - V souboji se zadlužením vzkazuje šéf závodní rady Porsche Uwe Hück vlastníkům - rodinám Porsche a Piëch, aby do podniku nalily další kapitál a podpořily tak výrobu sportovních vozidel. Tvrdý ortel vyslovil zástupce zaměstnavatelů rovněž nad dolnosaským ministerským předsedou Christianem Wulffem. Ten prý chce tradiční automobilku zlikvidovat. Wulff vůči Hückovi kontruje a tvrdí, že se strachuje o ztrátu svých výsad.

Předseda závodní rady a viceprezident dozorčí rady Porsche Uwe Hück nutí rodiny Porsche a Piëch k odpovědnosti. Zástupce zaměstnance automobilové klany vyzval, aby do automobilky napumpovaly více peněz. „Rodiny musí začít konat, v současnosti nemohou ustoupit zpět,“ řekl Hück ve středu po celozávodní schůzi ve vývojovém centru ve Weissachu.

Hück se vyslovuje pro navýšení kapitálu. Podle odhadů nicméně podniku může pomoci pouze silný investor zvenčí, který zredukuje miliardové dluhy. Ačkoli se na zasedání dozorčí rady 23. června jednalo o vstupu katarského státního podniku a nabídka na převzetí takřka poloviny závodu Porsche leží stále na stole, nechce Hück nic potvrzovat.

Hück se pustil do dolnosaského premiéra 

Hück současně ostře zaútočil na dolnosaského premiéra Christiana Wulffa (CDU). Ten chtěl se souhlasem bank zamezit tomu, aby velmi zadlužený autovýrobce dostal další peníze. „Wulff chce Porsche zničit, aby ho mohl poté levně koupit,“ tvrdí Hück. Tímto postupem prý nicméně ohrožuje pracovní místa v Porsche.


Prezident závodní rady zdůraznil, že bude vší silou bojovat o samostatnost automobilky. „Dnes jsme zahájili sbírání podpisů a petici pak předáme rodinám Porsche a Piëch. Když ani to nepomůže, využijeme to u kancléřky Angely Merkelové.“ Po Hückově oznámení zástupci vlastnických rodin - Wolfgang Porsche a Hans Michel Piëch - ještě jednou ujistili, že podnik zůstane samostatný.

Wulff: Hück se zřejmě strachuje o své výsady

Jak napjatý je vztah mezi oběma pro automobilku Porsche důležitými muži, dokazuje reakce dolnosaského ministerského předsedy Wulffa. Ten výtky Hücka neprodleně vrátil zpět: „Uwe Hück se zřejmě strachuje o své výsady. Jinak si nelze jeho nepravdivá tvrzení vysvětlit,“ vzkázal mluvčí dolnosaské státní kanceláře. Wulff vytýká Hückovi také zneužívání zaměstnanců Porsche pro své vlastní zájmy. Ministerský předseda koncem března úspěšně prosadil, aby Porsche od automobilky Volkswagen dostalo úvěr ve výši 700 milionů eur. Mimo to Wulff přislíbil rovněž další poskytnutí úvěrů.

Dříve se Wulff ostře ohrazoval rovněž proti šéfovi Porsche Wendelinu Wiedekingovi: „Vaše odvolání je otázkou hodin.“ Mimo to jasně řekl, že žádné nepřátelské převzetí Volkswagenem nepřipustí. „To by neklapalo,“ řekl již dříve dolnosaský premiér, který zasedá rovněž v dozorčí radě automobilky Volkswagen. Podle něj mohou Porsche a Volkswagen fungovat pouze odděleně.

Ferdinand Piëch
Zdroj: ČT24