Čínská ekonomika jde i bez Velkého kormidelníka stále kupředu

Peking - Růst hrubého domácího produktu Číny se ve druhém čtvrtletí zrychlil na 7,9 procenta po 6,1 procenta z prvního čtvrtletí. Ukázaly to dnes oficiální statistiky. Vývoj je překvapivý, projevil se v něm nárůst investic podpořený fiskálními a měnovými stimuly. Čína v rámci svého ozdravného balíčku nalila do ekonomiky 12 bilionů korun. Ty směřovaly na výstavbu dálnic, železnic či mostů, ale také na půjčky firmám a podnikatelům. Z velkých světových ekonomik si Čína vede nejlépe a mohla by splnit svůj cíl osmiprocentního růstu za celý letošní rok.

Vývoj v Číně posílil naděje, že se světová ekonomika dostává z nejhorší hospodářské recese za 80 let. Ekonomové odhadovali růst čínského HDP na 7,5 procenta a mnozí po dnešních číslech začali přehodnocovat předpovědi čínského růstu na letošní i příští rok.

„Data ukázala, že je hospodářské oživení silnější, než se předpokládalo,“ reagoval hlavní ekonom společnosti Citic Securities. „O dosažení vládního cíle, aby HDP letos vzrostl o osm procent, není pochyb,“ dodal. Společnost Goldman Sachs dodává, že v porovnání s předchozím čtvrtletím dosáhl růst ve druhém čtvrtletí 16,5 procenta v celoročním přepočtu.

Všem zlým dnům nicméně konec není 

Peking varoval, že se hospodářské oživení ještě nedostavilo v plné síle. Mluvčí statistického úřadu uvedl, že problémů je v současném ekonomickém vývoji řada. Od konce minulého roku například klesají přímé a zahraniční investice a čínský růst je závislý na rozsáhlé státní podpoře ekonomiky. 

„Nezpočet firem má ale stále problémy - jejich zisky klesají. Tím hlavním důvodem je, že nemají komu prodávat,“ připomněl mluvčí čínského statistického úřadu Li Siao-Čchao.  

Centrální statistický úřad dnes zveřejnil i další čísla za samotný červen a ta potvrdila, že se ekonomika úspěšně vypořádala s poklesem exportu díky domácí poptávce. Produkce továren za rok do června vyskočila o 10,7 procenta.

Díky olbřímímu vládnímu stimulačnímu balíku a rekordnímu objemu bankovních půjček došlo také k nárůstu hodnoty čínských akcií. Akciový trh Číny se tak po osmnácti měsících znovu dostal na druhou příčku dle hodnoty, na které vystřídal v problémech se zmítající Japonsko.  Největším akciovým trhem zůstává stále USA.

Kormidelník a jeho posádka
Zdroj: ČT24