Miliardář Beran se už vrácení balíku akcií Vítkovic nevyhne

Praha - Miliardář David Beran musí vrátit společníkovi Janu Světlíkovi 45 procent akcií společnosti Vítkovice Holding. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud a ukončil tak spor, který se táhne již od listopadu 2005. Svým dnešním verdiktem potvrdil loňské rozhodnutí Městského soudu v Praze, u kterého Beran napadl předchozí nález rozhodčího soudu. Dnešní verdikt soudu je pravomocný. Cenné papíry si ovšem nárokuje i firma KKCG Industry podnikatele Karla Komárka.

"Tím byla odstraněna poslední překážka exekuce na akcie, které mi měl David
Beran vydat už před rokem a půl, kdy pravomocně rozhodl rozhodčí soud v
Praze. Rok a půl nám soudy dávají za pravdu, přesto jsem neměl přístup ke
svým akciím Vítkovice Holding," řekl k dnešnímu rozsudku Světlík. To, že vymáhání akcií trvalo tak dlouho, ho poškodilo. Před rokem a půl byly totiž ceny akcií mnohem výše, než jsou dnes.

Beran se svým společníkem Petrem Novotným, který původně vlastnil pět procent akcií Vítkovic, jež později převedl na Berana, kdysi poskytli Světlíkovi kapitál na privatizaci Vítkovic. Později ale začali prosazovat své názory na řízení firmy, a když se se Světlíkem nedokázali shodnout, rozhodli se prodat své podíly v holdingu miliardáři Karlu Komárkovi.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

Světlík prodej napadl a začal uplatňovat vlastní předkupní právo, jež podle něj plyne ze smlouvy mezi společníky. Za pravdu mu postupně dal Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře ČR, městský soud a nyní i vrchní soud.

Beran má dát akcie hned dvěma subjektům

Nejen Světlík má ale v rukou pravomocný rozsudek, podle kterého má nárok na Beranovy akcie. Ty samé cenné papíry přiřkl Mezinárodní rozhodčí soud v Paříži i skupině KKCG. „Dnešní rozsudek nic nemění na pravomocném rozhodčím nálezu (pařížského soudu), podle kterého má pan Beran vydat akcie společnosti KKCG Industry,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Spor o cenné papíry společnosti Vítkovice Holding je již druhý, který Beran se Světlíkem prohrál. V srpnu 2007 neuspěl s arbitráží o náhradu škody způsobenou ztrátou místa v představenstvu vítkovického podniku. Podle soudu se ale Beranovi nepodařilo újmu dostatečně prokázat.

Jan Světlík
Zdroj: ČT24