Nejdražší zemí EU je Dánsko, nejlevněji je v Bulharsku

Brusel - Při cestách po Evropě narazí turisté v obchodech na různé cenovky, často se liší i o desítky procent. Primát v tomto ohledu drží Dánsko, které bylo loni s cenovou hladinou o 41 procent vyšší, než je průměr Evropské unie, suverénně nejdražším státem sedmadvacítky. Na opačném konci žebříčku se naopak umístilo nejlevnější Bulharsko, kde byly ceny oproti průměru zhruba poloviční. Vyplývá to z údajů Eurostatu. Ceny v Česku v loňském roce dosahovaly 72 procent průměru unie.

Dánsko mělo podle studie nejdražší potraviny a nealkoholické nápoje, za alkoholické nápoje a tabák však spotřebitelé nejvíce zaplatili v Irsku. Nejlevnější byly potraviny a nealkoholické nápoje v Bulharsku a alkohol a tabák v Rumunsku.

Elektroniku a oblečení se zase nejvíce vyplatí nakoupit v Británii. Naopak ve Finsku je odívání nejnákladnější a nejdražší elektroniku mají na Maltě. Návštěva restaurace a pobyt v hotelu odpovídají průměru cenové hladiny. Nejdraží tak byly v Dánsku, zatímco nejlevněji vyšly v Bulharsku.

Česká republika stále patří k levnějším státům. Pod unijním průměrem se zde pohybují ceny potravin, alkoholických i nealkoholických nápojů a tabáku. Nadprůměrné častky však Češi platí za oblečení a elektroniku.