Jak v době krize nejlépe zhodnotit své úspory?

Praha - Bez peněz to v životě nejde. Platit se musí nájem, jídlo, oblečení a spousta dalších věcí, bez kterých se člověk v životě neobejde. A tak se starost o to, jak vydělat peníze a jak co nejlépe zhodnotit úspory, stává v podstatě denním chlebem. Zhodnocování úspor se ale stává v současné době turbulencí na finančních trzích značně obtížné. Není proto divu, že Češi drží 60 procent svých úspor na nízkoúročených, většinou běžných účtech. Tady jsou sice peníze v relativním bezpečí, příliš se ale nezúročí. Jak se dá tedy podle odborníků spořit lépe?

Běžný účet má své nesporné výhody. Peníze má majitel účtu stále k dispozici, úrok však není nijak závratný, obvykle se blíží nule. Z hodnoty úspor pak ukusuje inflace, a proto je běžný účet vhodný zejména pro krátkodobé spoření. „Pakliže dostane v práci nějakou prémii a máte na konci roku splatit hypotéku, tak asi nemá cenu investovat, protože to riziko, které s investováním souvisí, se vám může v takto krátkém horizontu velmi nevyplatit,“ upozornil ekonom HSBC Bank Martin Fuchs.

Spořicí a termínové účty

Rozhovor s Martinem Fuchsem (zdroj: ČT24)

Nízký úrok, hlavní nevýhodu běžných účtů, smývají tzv. spořicí a termínované účty. Na těch banky nabízejí svým klientům vyšší úrok. Jaký je mezi těmito dvěma typy účtů rozdíl? Spořicí účet je svou povahou velmi blízký běžným účtům. Uložené peníze má člověk k dispozici v dnešní době buď ihned, nebo v horizontu zhruba týdne, záleží na podmínkách konkrétní banky.

Na termínovém účtu jsou peníze vázány po předem domluvenou dobu. Obvyklým horizontem bývá například rok. Po tuto dobu nemůže majitel účtu se svými penězi volně disponovat. Když je ale nutně potřebuje, může je přesto vybrat, musí ale počítat s tím, že bance zaplatí za předčasný výběr sankci. Přesto bývají termínové vklady výhodnější než vklady na spořicích účtech. „Spořicí účet má tu nevýhodu, že sazba, kterou vám banka dává, je garantována pouze 24 hodin a druhý den už nemusí platit. Kdežto když si zřídíte termínovaný vklad, tak i když jsou peníze vázané nějakou dobu, tak ta sazba je vám po celou dobu garantována,“ vysvětlil Fuchs.

Hitem poslední doby jsou také tzv. strukturované termínované vklady. Ty se chovají podobně jako klasické termínované vklady, které jsou garantované, přitom ale mají pohyblivý úrok. „Díky tomu pohyblivému úroku může klient získat daleko vyšší úročení než třeba na spořicích účtech,“ doplnil Fuchs.

Dlouhodobé úspory do fondů

Pokud máme peníze k dispozici na delší dobu, třeba v horizontu několika let, pak bychom se rozhodně neměli bránit investicím. „Pakliže si řeknete, mám větší příjem, než mám výdaje, tak stojí za to se zamyslet nad tím, zda-li si nezačít odsouvat část úspor třeba do penzijních nebo podílových fondů,“ uvedl Fuchs.

Penzijní fondy jsou v Česku notoricky známé, své úspory v nich má téměř polovina Čechů. I když výnosy fondů nejsou tváří v tvář finanční krizi nijak závratné, zůstává tento způsob spoření stále výhodný. „Vyplatí se to, pokud člověk spoří 500 korun měsíčně a získá státní příspěvek 150 korun. Určitě se to vyplatí, pokud do penzijního fondu přispívá zaměstnavatel,“ podotkl analytik poradenské společnosti Partners Tomáš Prouza. Zároveň ale radí, aby lidé, kterým ještě nebylo 50 let, neukládali do penzijních fondů víc než 500 korun měsíčně. Pak už se totiž výhodnost těchto fondů pomalu vytrácí.

V případě, že máme peněz nazbyt více, dostávají se ke slovu už zmíněné podílové fondy. Drobní investoři díky nim získávají možnost vložit své peníze do finančních instrumentů po celém světě. I když je situace na finančních trzích nyní značně komplikovaná, stále se najdou akcie, které slibují štědrý výnos. V poslední době jsou to zejména čínské tituly a právě na těch se dá dobře vydělat. Výhodou podílových fondů je také diverzifikace portfolia, která zabraňuje případným hlubokým ztrátám.

Otevřené podílové fondy se navíc dostupností vložených prostředků téměř vyrovnají i vkladům na běžném účtu. Na požádání jsou povinny odkoupit a proplatit svému klientovi jeho podílové listy. Dnes už jsou fondy schopné takovouto transakci uskutečnit během několika dnů.

Investice jen pro otrlé

Drobný investor má samozřejmě možnost investovat také zcela na vlastní pěst. Může si vybrat z široké nabídky akciových titulů i dalších komodit, jako je například zlato. Investovat je již dnes možné z pohodlí domova za pomoci počítače. Přesto tento způsob není vhodný pro každého. „Investor by měl investovat přímo, jen pakliže investici rozumí,“ varoval Fuchs. Bez náležitého přehledu totiž může jen velmi těžko odhadnout, na jaké úrovni bude za rok třeba cena zlata.