Brusel schválil český monitorovací mechanismus u prvních dotačních programů

Praha - Česko bude moci u prvních třech programů čerpajících peníze z evropských fondů získávat finance přímo z průběžných plateb. Příjemci dotací zatím dostávají peníze jen ze záloh, protože ČR neměla dosud u jednotlivých operačních programů od Evropské komise schválený systém jejich řízení a monitorování. Evropská komise schválila nastavení mechanismů u operačních programů Lidské zdroje a zaměstnanost, Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Praha - Adaptabilita. Ostatní programy by měly být podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) schváleny do konce července.

„Jasně se ukázalo, že monitorovací systém je plně funkční a nebyl překážkou pro čerpání peněz z fondů Evropské unie,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Členské země Evropské unie mají pro čerpání peněz z programového období 2007-2013 k dispozici celkem 434 operačních programů. V rámci Evropské unie ale začalo proplácení peněz teprve u necelé pětiny z nich. Nyní se tedy mohou rozběhnout platby i do Česka.

V aktuálním rozpočtovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu až 26,7 miliardy eur, tedy kolem 691 miliard korun. Dosud byly schváleny projekty přibližně za 131,4 miliardy korun. Příjemci dotací ale dostali ke konci června proplaceno jen 10,2 miliardy korun. MMR i odborníci rozdíl vysvětlují hlavně tím, že se dotace žadatelům proplácejí až zpětně po uskutečnění projektu.

Vydáno pod