Celníci už letos zabránili daňovým únikům z cigaret za 175 milionů korun

Praha - Výroba a prodej nelegálních - nezdaněných - cigaret je v České republice, ale i v Evropské unii docela velký problém. Jen letos odhalili čeští celníci tři nelegální výrobny, a zabránili tak daňovému úniku ve výši kolem 175 milionů korun. Nelegálně vyrobené cigarety ale poškozují nejen stát, s jejich kouřením jsou spojena i nemalá zdravotní rizika.

Zatím poslední nelegální výrobnu cigaret odhalili celníci ve Chvalovicích na Nymbursku, letos byla již třetí v pořadí, od roku 2004 celkově dvanáctá. Jak už tomu často bývá, byla umístěna v bývalém kravíně. A právě výroba v takovýchto podmínkách může ohrozit zdraví spotřebitelů těchto nelegální cigaret. „Toto prostředí si mohou lidé představit tak, že kdyby přišli do klasického kravína, vystěhovali z něj krávy, nechali tam tu špínu, tak přesně v tomto prostředí se nelegálně vyrábějí cigarety, v tomto prostředí se skladuje tabák,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Loni se za celý rok podařilo objevit dvě nelegální výrobny, z nichž celníci stanovili možný daňový únik ve výši 150 milionů korun. V roce 2007 si připsali odhalení jedné výrobny, kde byl daňový únik celkem 98 milionů korun. Prozatím nejvyšší možný daňový únik evidovali celníci v roce 2006: tehdy ze dvou nelegálních výroben činil 463 milionů korun.

Rozhovor s Jiřím Bartákem (zdroj: ČT24)

Odhalovat nelegální výrobny cigaret je velmi náročné. Jejich provozovatelé je totiž obvykle umisťují stranou od lidí, aby unikli nežádoucí pozornosti. Celníci se proto snaží zabránit také prodeji nelegálních cigaret a spustili akci s názvem Trafika, během které kontrolují, zda oficiální prodejny tabáku nemají na svých pultech padělky cigaret. „Zkontrolovali jsme už 5 350 provozoven a ve 153 jsme zjistili nelegální prodej,“ upřesnil ředitel sekce pátrání a dohledu Generálního ředitelství cel Miroslav Nováček.