Stíhání obviněných v kauze České pivo zastaveno

Praha - Státní zástupce zastavil stíhání všech 11 obviněných v kauze České pivo, která je jedním z případů souvisejících se zkrachovalou Investiční a poštovní bankou (IPB). Policie se v kauze zabývala transakcemi s akciemi společností Plzeňský Prazdroj, České pivo a IPB z let 1998 až 1999. Podle Vrchního státního zastupitelství provázely vyšetřování celé kauzy silné politické tlaky.

Zkrachovalá IPB měla kvůli kauze České pivo údajně přijít o 24 miliard korun. Lví podíl na tom měla mít japonská banka Nomura, která se snažila získat akcie pivovarů Prazdroj a Radegast. Protože se jí to nepodařilo přímo, koupila v roce 1998 od České republiky prostřednictvím nizozemské firmy Saluka podíl v IPB, která akcie vlastnila.

O chod IPB se Nomura podle svědků příliš nestarala. Do banky zatížené množstvím špatných úvěrů sice investovala zhruba 12 miliard korun, nicméně po krachu IPB vyšlo najevo, že investice pocházely údajně minimálně z poloviny z peněz samotné české banky.

Konec kauzy české pivo (zdroj: ČT24)

Irena Válová, mluvčí Vrchního státního zastupitelství:

„Vrchní státní zastupitelství konstatuje, že ve věci za celou dobu 8,5 let trvajícího přípravného řízení, byly nashromážděny již všechny důkazy, které měly pro rozhodnutí ve věci význam."

Nomura posléze prostřednictvím firmy České pivo od banky za devět miliard korun odkoupila akcie pivovarů, aby je v říjnu 1999 prodala jihoafrické South African Breweries za 22 miliard korun.

Politické tlaky a podivnosti ve vyšetřování

Informace, že kauza neskončí před soudem, se ale objevily už před časem. Podle některých zdrojů to bylo součástí dohody o smíru mezi Nomurou a státem. Česko díky ní zažehnalo žaloby, ve kterých mu hrozilo zaplacení až 120 miliard korun.

Ke spekulacím vedly mimo jiné některé nestandardní kroky, například telefonáty a dopisy politiků státním zástupcům, pokuta pro ministerstvo financí za utajování dokumentů, odchod vyšetřujícího policisty nebo výměna státní zástupkyně.

O obrovském nátlaku ze strany někdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého nebo místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka mluvilo i Vrchní státní zastupitelství. Nynější rozhodnutí zastavit trestní stíhání ale podle mluvčí zastupitelství Ireny Válové stojí jen na důkazech. „Tlaky, prohlášení, telefonáty, či dopisy neměly pro rozhodování státního zástupce žádný význam a státní zástupce rozhodl zcela nezávisle podle svého nejlepšího svědomí a profesionality,“ zdůraznila.

Nomura zprávu o zastavení stání přivítala. Naopak ČSOB, která po krachu IPB převzala a nyní ve sporu nárokovala 24 miliard odškodného, s rozhodnutím státního zástupitelství nesouhlasí. „Nepovažujeme úplně za dobrou zprávu, že se celá věc nebude projednávána u soudu, protože tam by se dalo určit, jak vyvedli pivovary z majetku IPB,“ vysvětluje mluvčí banky Ivo Měšťánek. ČSOB proto chce proti postupu Vrchního státního zastupitelství podat stížnost.

hires
Zdroj: ČT24
Vydáno pod