Fischerova Tomi Tour zkrachovala

Praha - Cestovní kancelář Tomi Tour, kterou řídí bývalý majitel CK Fischer Václav Fischer, k dnešnímu dni ukončila svou činnost. Klientům to oznámila na svých internetových stránkách, někteří to dokonce zjistili až na letišti. Tisíce lidí, kteří měli odjed s Tomi Tourem na dovolenou, již neodjedou. V zahraničí je nyní zhruba 3 tisíce klientů zkrachovalé cestovky, což z jejího banktrou dělá jeden z největších krachů cestovních kanceláří v historii Česka. O návrat klientů ze zahraničí se postarají České aerolinie ve spolupráci s Union pojišťovnou.

Desítky klientů Tomi Touru měly odletět z pražského ruzyňského letiště na zahraniční dovolenou dnes o půl osmé večer. Přestože na letiště dorazily včas, nikam neodletí. Dvě hodiny před odletem dostaly od zástupců Českých aerolinií list papíru s informacemi o tom, kde mohou žádat vrácení peněz.

„Vzhledem k ukončení činnosti společnosti Tomi Tour nebudou České aerolinie s platností od dnešního večera realizovat pro tuto cestovní kancelář charterovou přepravu,“ uvedla v rozhovoru pro ČT24 mluvčí letecké společnosti Hana Hejsková. Ode dneška do příštího čtvrtka se to týká celkem deseti objednaných letů. Klienti cestovky měli odletět například do Turecka, Řecka, na Kanárské Ostrovy, Malorku či Ibizu.

Analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek

„Tomi Tour měla nějaké problémy a dalo se i očekávat, že během letošních prázdnin ukončí svoji činnost.“

Klienti, kteří už s Tomi Tourem odletěli do zahraničí, nezůstanou bez pomoci. Jejich návrat do vlasti České aerolinie ještě zajistí. „Repatriace bude probíhat od dnešního dne až do příštího čtvrtka. Pro turisty, kterým v uvedených dnech končí turnus jejich dovolené, vyšlou České aerolinie prázdná letadla a dovezou je zpět do České republiky,“ dodala Hejsková.

Podle Václava Fischera, který v Tomi Touru působil jako obchodní a marketingový ředitel, vrátí klientům zkrachovalé cestovky veškeré peníze za neuskutečněné zájezdy Union pojišťovna.

Zájezdy Tomi Touru, který je mezi desítkou největších firem na českém trhu, si letos koupilo kolem 10 tisíc lidí. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury jde o největší případ krachu cestovní kanceláře za posledních 12 let, tedy od roku 1997, kdy se položila cestovka Travela.

Václav Fischer přitom ještě před pár dny ujišťoval veřejnost, že Tomi Tour žádné finanční problémy nemá. Dělo se tak v reakci na zprávy v některých médiích, která informovalo o tom, že klienty této cestovní kanceláře nechtějí některé egyptské hotely ubytovat.

Vydáno pod