První zákazník si odvezl nejlevnější auto na světě

Bombaj - První hrdý majitel si slavnostně z rukou Ratana Taty, šéfa stejnojmenné indické automobilky, převzal klíčky od nejlevnějšího auta na světě. Základní verze modelu Tata Nano přijde indické motoristy na 100 tisíc rupií, což je v přepočtu pouhých 40 tisíc korun. Za cenu skůtru tak zákazník získá čtyřdveřový automobil. Nano má přitom ambici dobýt i silnice na západě. V Evropě a ve Spojených státech by mělo být k dostání do dvou let.

Tatu Nano spatřil svět poprvé už loni v lednu. Zákazníci si na něj ale museli počkat. První objednávky začala automobilka přijímat až letos v dubnu, protože projekt zbrzdily násilné protesty zemědělců, které firmu přinutily přestěhovat hlavní továrnu na výrobu nového automobilu.

Ze stejné stáje jako Jaguar s Land Roverem

Společnost doufá, že nový vůz přiměje miliony Indů k přechodu od motocyklů k automobilům. Během dvou let ale hodlá zahájit prodej vozu Nano rovněž ve Spojených státech a Evropě. Na západní trhy se však už Tata dostala. Loni dokončila koupi britských luxusních značek Land Rover a Jaguar od americké automobilky Ford Motor za 2,3 miliardy dolarů (zhruba 42 miliard korun).

Velké ambice indické automobilky ještě může překazit celosvětová krize. Ta se projevila už i na jejích tržbách. Tata tak nedávno vykázala svou první celoroční ztrátu za osm let. Ve finančním roce končícím v březnu prodělala 25 miliard rupií (zhruba 9,5 miliardy korun).