Nová jaderná elektrárna může stát v Blahutovicích, místním se to nelíbí

Blahutovice - Vláda v pondělí projedná celorepublikový územní plán, ve kterém je zahrnuta i rezervace místa pro novou, s největší pravděpodobností jadernou, elektrárnu. Úvahy o její stavbě se objevují už desítky let a celou dobu se mluví o stejném místě, kde by měla být - v Blahutovicích, které jsou částí Jeseníku nad Odrou. Myšlence na vznik jaderné elektrárny v blízkosti svých domovů ale tamní obyvatelé příliš nakloněni nejsou.

Proti tomu, aby stát ukázal prstem na Blahutovice, je podle všeho celá obec. „Nikdo nevysvětlil, v jakém stylu bude ta elektrárna, jestli to bude nějak nebezpečné, nebo ne,“ říká například jeden z obyvatel Blahutovic Leo Szturc.

JE Blahutovice je na stole už 30 let

Reportáž Drahomíry Račákové a Davida Borka (zdroj: ČT24)

Dotazy ohledně Blahutovic řeší politici už řadu let. Geologické průzkumy, které zdejší území vytipovaly, proběhly už v 70. letech. „Současná politika jen drží toto již předem zhodnocené území jako rezervu kdyby se ČR chtěla cestou rozšíření jaderných lokalit dát,“ vysvětluje předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Na přelomu 70. a 80. let vrcholilo okouzlení atomem. Tehdejší Československo plánovalo hned několik elektráren. Kromě Temelína, Dukovan, Jaslovských Bohunic a Mochovců se přepokládaly i reaktory v Tetově na Pardubicku, v Bohuticích a na východně Slovenska. Vláda dokonce uvažovala o síti malých jaderných tepláren.

Kdyby se česká vláda rozhodla v budoucnosti tyto plány oprášit a území v Blahutovicích skutečně využít, následovalo by dlouhé povolovací řízení. „Stavební zákon platí i v Blahutovicích a pouze na základě politiky územního rozvoje bez dalšího prověření není možné realizovat vůbec nic,“ připouští ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Plány na elektrárnu Blahutovice poznamenaly

Dlouholeté plány na výstavbu nové elektrárny se už podepsaly na dnešní podobě Blahutovic. Kvůli stavební uzávěře se snižuje počet obyvatel. Zatímco v sedmdesátých letech žilo v obci kolem tří set lidí, dnes je jich polovina. Nové úvahy o územním plánu proto blahutovické vylekaly. Přicházejí prý v nečekanou chvíli. Podle předsedy místního osadního výboru by reálná výstavba nového jaderného zdroje mohla podobný exodus zopakovat. „Lidé by začali odcházet pravděpodobně nejblíže do Nového Jičína,“ míní.

Místní proto apelují na vládu, aby smetla elektrárnu v Blahutovicích ze stolu. Zatím zabránili i stavbě dvou větrných elektráren. „Tady není vůbec prostor pro jakoukoliv diskusi. Já jsem zásadně proti jakékoliv výstavbě jakéhokoliv energetického zdroje v této lokalitě,“ uzavírá jednoznačně starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček /nez./.

Každopádně platí, že dřív než případný reaktor v Blahutovicích by se patrně začalo s rozšiřováním elektrárny v jihočeském Temelíně. Tam už začal proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí.