Island se snaží posílit svůj bankovní sektor

Stockholm - Bankovní sektor Islandu zasáhla těžká finanční krize. Země proto učinila kroky k jeho ozdravení. Island dnes představil dohodu s věřiteli zkrachovalých domácích bank i plány na kapitalizaci nových finančních ústavů. Island se stal jednou z největších obětí globální ekonomické krize. Jeho finanční sektor zažíval od poloviny 90. let značný rozmach, ekonomika však expandovala příliš rychle a nyní doplácí na vysokou zadluženost.

„Je samozřejmě dobře, že tato záležitost pokročila,“ uvedl analytik Beat Siegenthaler z makléřské společnosti Toronto Dominion Securities. „Je to předpoklad k tomu, aby bylo bankovnímu sektoru umožněno začít opět fungovat,“ dodal. Přední islandské banky Glitnir, Landsbanki a Kaupthing se loni během jediného týdne zhroutily. Vláda nyní hodlá vynaložit zhruba 270 miliard islandských korun (téměř 40 miliard Kč) na kapitalizaci nových bank. Tato částka by se však mohla snížit o přibližně 200 miliard islandských korun, pokud staré banky podle plánu upíšou akcie dvou nových finančních ústavů.

Restrukturalizace bankovního sektoru a stabilizace domácí měny jsou klíčem k oživení islandské ekonomiky. „Dnes ohlášené dohody jsou velkým krokem k obnovení silného finančního systému,“ uvedl islandský ministr financí Steingrimur Sigfusson. Ve snaze stabilizovat ekonomiku a finanční systém si Island zajistil z externích zdrojů podporu deseti miliard dolarů, z nichž část poskytne Mezinárodní měnový fond.

Islandská vláda slíbila bankám peníze (zdroj: ČT24)

Minulý čtvrtek se tamní parlament těsně vyslovil pro vstup země do Evropské unie. Ještě do loňského roku byla přitom podpora členství velmi nízká. Po ukončení přístupových rozhovorů budou ještě vstup schvalovat Islaňďané v referendu. „Upřímně doufám a veřím, že nám členství v EU pomůže stabilizovat ekonomiku a zajistí dlouhodobou prosperitu domácnostem i firmám,“ řekla islandská předsedkyně vlády Johanna Sigurdardottirová.

Vydáno pod