Pivovar Primátor vyslal své ležáky do Afriky

Náchod - V minulých dnech poslal náchodský pivovar Primátor do Afriky první zásilku piva ve své novodobé historii. Zhruba sto hektolitrů lahvového tmavého ležáku putuje odběrateli do Toga, země na pobřeží Guinejského zálivu. Potvrdil to ředitel pivovaru Josef Hlavatý. Pivovar Primátor má roční výstav kolem 130 tisíc hektolitrů, z nichž na export jde asi pětina. Ze vzdálenějších zemí dodává pivo například do USA, Jižní Koreje a začátkem letošního roku pivo vyvezl i do Brazílie. Hlavními odbytišti jsou Švédsko, Slovensko, Velká Británie a Polsko.

„Odběratel v Togu nás sám kontaktoval, a to i díky oceněním, které naše piva v minulosti na mezinárodních soutěžích získala. Pokud budeme ročně do Toga dodávat přes tisíc hektolitrů, budeme to považovat za úspěch,“ řekl Hlavatý. Vedle tmavého ležáku by podle něj mohla do Afriky v budoucnu jít i světlá dvanáctka či některé ze speciálních piv. „Afrika je pro nás pole neorané, ale každý zaplacený obchod je dobrý,“ poznamenal Hlavatý. Dodal, že obchod do Toga, pivovar připravoval více než půl roku.

Primátor chce konkurovat nejsilnějším českým značkám piva

Pivovar Primátor patří od letošního března liberecké společnosti LIF. Cílem podniku pod novým vlastníkem je zvýšit do tří let roční výstav o polovinu na hranici výrobní kapacity 200 tisíc hektolitrů piva. Prosadit se chce zejména na trhu v hradeckém a Pardubickém kraji, kde by chtěl konkurovat nejsilnějším českým značkám. Primátor nyní vyrábí třináct druhů piv, což představuje nejširší výrobkové portfolio mezi českými pivovary.

Prodej náchodského pivovaru od města firmě LIF trval téměř rok a provázely jej spory mezi náchodskými zastupiteli. Jeden z neúspěšných uchazečů z výběrového řízení, Pivovar Holba, výsledek tendru označil za nezákonný. Radnice i LIF to odmítají. Okolnostmi prodeje pivovaru se zabývá protikorupční policie.

Vydáno pod