Propuštění skláři mohou žádat o náhrady svých mezd

Česká Lípa/Světlá nad Sázavou - Propuštění zaměstnanci zkrachovalých skláren skupiny Bohemia Crystalex Trading z České Lípy mohou ode dneška žádat na úřadech práce o náhrady ušlých mezd. Stejně tak mohou od zítřka učinit zaměstnanci skláren Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Úřad práce v České Lípě kvůli tomu zřizuje dvě speciální pracoviště pro příjem žádostí - jedno bude přímo v areálu zkrachovalého Crystalexu v Novém Boru, druhé v České Lípě v ulici Paní Zdislavy. Havlíčkobrodský úřad práce zase otevře mimořádné pracoviště ve světelském kulturním domě. Skláři mohou od státu dostat náhradu až do tří měsíčních platů, podle předběžných propočtů bude úřad práce pro Světlou potřebovat kolem sta milionů korun.

Poskytnutí těchto náhrad umožnila novela insolvenčního zákona, kterou podepsal prezident 3. července a nyní vstupuje v platnost. Sklárny ve Světlé přestaly vyrábět na konci loňského září, poslední mzdy byly vyplaceny za srpen. Podle dosavadního znění zákona ale neměli skláři na náhradu mezd od státu nárok, dlužné částky byly součástí pohledávek v insolvenčním řízení. Někteří lidé by včetně odstupného měli dostat až jedenáct měsíčních platů. Náhradu od státu mohou dostat ale jen za tři měsíce.

Ředitelka Úřadu práce v České Lípě Zdeňka Cibulková:

„Maximální měsíční mzdový nárok, který můžeme uspokojit, vychází na částku 32 538 korun. To znamená, že maximálně za ty tři měsíce může být kompenzována částka 97 614 korun.“

Formuláře potřebné k žádosti dostanou skláři na úřadu práce, ale najdou je také na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Podle odhadů úřadu práce v České Lípě může jen na Českolipsku uplatnit nárok kolem 1 300 lidí, kteří přišli v souvislosti s krachem Crystalexu o práci. Firma na začátku ledna zastavila výrobu, když banky z účtů odčerpaly veškerou hotovost, a lidé tak zůstali bez mezd. „Předpokládáme, že pokud vše půjde dobře, mohli bychom první náhrady odesílat na účty už koncem července,“ řekla mluvčí tamního úřadu práce Marcela Ottová.

Karlovarský úřad práce očekává, že se o peníze přihlásí asi 1300 lidí, což je počet všech bývalých zaměstnanců karlovarského porcelánu. Během dopoledne se ještě na úřad nedostavil nikdo, lidé se jen telefonicky informují, co pro to mají udělat. Největší nápor očekávají úřady až příští týden. V případě karlovarského porcelánu, dostanou lidé tři měsíční platy, celkový objem se předpokládá na 90 milionů korun. Dle zákona musí bývalý zaměstnavatel úřadům práce poskytnout mzdové podklady do sedmi dnů od podání první žádosti a dalších deset dnů má úřad na zpracování.

Novela insolvenčního zákona by měla pomoci zachovat pracovní místa

V minulosti měli zaměstnanci nárok na půlroční mzdu před měsícem, ve kterém byl na jejich firmu podán insolvenční návrh. Po zahájení insolvence už ale nemohli dostat od státu nic. Kvůli tomu zůstali skláři často zcela bez prostředků. Podle novely mají nyní nárok až na sedm mezd a navíc i tři měsíce po zahájení insolvence. Novela tak má pomoci zachovat pracovní místa a vyhnout se tomu, aby v rámci konkurzních a obecně insolvenčních řízení podniky zanikaly a byly rozprodávány. Má také zlepšit možnosti oddlužení, které se vztahuje i na občany. Náhrady mezd od úřadů práce nejsou jedinou pomocí státu pro lidi ze zkrachovalých skláren. Na začátku dubna schválila vláda pro skláře také mimořádnou dotaci třicet milionů korun, což představovalo zhruba 9 000 korun na každého z nich. Miliony rozdělily sklářské odbory z vlastních prostředků a další peníze poskytla třeba veřejná sbírka na Českolipsku. Mimořádnými dávkami nebo půjčkami se snažily pomoci i radnice.

Zpracování žádostí bude podle ředitele havlíčkobrodského úřadu Martina Kouřila velmi náročné. „Všechny se musejí ručně převést do počítačového systému, bude se to muset všechno ověřit, to znamená zkontrolovat s údaji, které dostaneme od insolvenční správkyně,“ přiblížil. Peníze by skláři mohli dostat na účet do podzimu. Sklárny Sklo Bohemia byly součástí zadlužené sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading. Světelský závod už má nového majitele - ve výběrovém řízení ho za 160 milionů korun získala firma Vivaria. Nový majitel nyní přebírá závod. Výrobu skla chce obnovit do října, zaměstná v ní kolem 180 lidí.

Vydáno pod