Konkurenti Tomi Tour lákají osiřelé klienty

Praha - Zklamaní klienti zkrachovalé cestovní kanceláře Tomi Tour se začali ve velké míře zajímat o nákup zájezdů u ostatních velkých "cestovek". Někde je čeká až pětinová sleva, jinde si však budou muset zaplatit plnou cenu, jako jediný z velké čtyřky neučinil klientům zkrachovalé Tomi Tour speciální nabídku Fischer. Velkým cestovním kancelářím se totiž v současnosti daří a příliš mnoho volných kapacit nezbývá. ČEDOK i Exim Tours přitom smutným klientům zkrachovalé cestovní kanceláře Václava Fischera připravili až pětinové slevy.

Mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko uvedl, že zákaznické centrum firmy zaznamenalo na 300 telefonátů od klientů Tomi Tour. „Byli jsme schopni uspokojit tak třetinu,“ uvedl Plovajko. Krach Tomi Tour totiž přišel v době, kdy se velkým CK prodej poměrně daří a nezbývá mnoho volných kapacit. Fischer je do konce měsíce téměř vyprodaný. Podobně jako on uvažují i ve Firo-tour. Podle marketingové ředitelky Pavlíny Pešové firma zvažuje pouze možnost, že by zájemci od Tomi Tour mohli doplatit polovinu ceny zájezdu až v říjnu.

Čedok i Exim Tours přichystaly slevy 

Zbylé dvě velké cestovní kanceláře přišly se slevami. Kdo přinese do Čedoku platnou cestovní smlouvu od Tomi Tour, dostane pětinovou slevu, u Exim Tours sleva bude činit 15 procent z katalogové ceny zájezdu nebo 1 000 korun z ceny „last minute“. Jak potvrdil šéf marketingu Eximu Stanislav Zíma, call centrum firmy zaznamenalo od pátečního oznámení o ukončení činnosti Tomi Tour až třetinový nárůst provozu. „Spadlo to do období, kdy nebyl problém s prodeji, takže narychlo navýšit kapacitu není jednoduché,“ uvedl Zíma.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury má zájezd u Tomi Tour koupeno zhruba 10 tisíc lidí. Judita Smatanová, mluvčí Union poisťovny, u které byla Tomi Tour pojištěna, toto číslo nepotvrdila. V zahraničí zůstalo 3 253 klientů, o jejichž repatriaci se nyní pojišťovna stará, po dnešku by měly být doma zhruba dvě třetiny.

Tomi Tour, jejíž tváří byl především podnikatel Václav Fischer, ukončila činnost v pátek v 17:00. O jejích finančních problémech se hovořilo v oboru delší dobu, některé agentury například odmítaly prodávat její zájezdy. Tomi Tour patřila mezi desítku největších českých cestovních kanceláří.

Klienti zkrachovalé cestovní kanceláře Tomi Tour museli zaplatit poplatek za cestu na letiště.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod