Ministerstvo začíná posílat peníze lidem ze zatopených oblastí

Praha - Do oblastí postižených povodněmi míří další pomoc. Hned tři programy rozjíždí ministerstvo pro místní rozvoj, všechny směřují do oblasti bydlení. Ministerstvo je spustilo už dnes a nečekalo ani na posvěcení vládou, která by o nich měla jednat 17. srpna. Celkovou částku na sanaci škod po povodních úředníci odhadují na miliardu a čtvrt korun. Formuláře ke stažení najdou zájemci na stránkách ministerstva.

Povodněmi nejvíc poškozené rodiny dostanou nevratnou dotaci ve výši 150 tisíc korun. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Martina Plachého je dotace určena lidem, kteří přišli o dům a nemají bydlení. Jedná se o 66 domů, které musí být zbourány. Dalších 200 tisíc mohou obce a jejich obyvatelé žádat na zajištění náhradního ubytování. Na renovaci domů a nové vybavení domácnosti je pak určen jednorázový příspěvek 30 tisíc.

Dotace od ministerstva:

Žádat o finanční pomoc obce můžou už ode dneška, a to pomocí elektronického formuláře, který je ke stažení na webu ministerstva. Oprávněnost nároků na dotace budou posuzovat starostové postižených obcí. Mnozí lidé se ale bojí složité byrokracie. Ministerstvo ale oponuje: žádost je jednostránková a peníze se na místo určení dostanou do jednoho týdne.

Martin Plachý z MMR:

„My jsme dnes představili čtyři programy finanční pomoci postiženým obcím a lidem. Říkáme tomu rychlé peníze. Ta první část směřuje jako pomoc k lidem, kteří přišli o dům a střechu nad hlavou, tam je připravena pro žadatele nenávratná půjčka ve výši 150 tisíc korun. Druhou formou pomoci je převzetí nákladů za demolici nebo odstranění domů… Další část je určena obcím na zajištění dočasných bytových jednotek, a nakonec jde o nenávratnou dotaci všem lidem postiženým povodněmi ve výši 30 tisíc.“

Martin Plachý
Zdroj: ČT24