Montážní závod Škoda Auto na Ukrajině přerušil výrobu

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto byla nucena přerušit výrobu ve svém montážním závodě v Solomonovu na Ukrajině. Závod, ve kterém se montují vozy z částí dovezených z České republiky, se totiž potýká s poklesem zájmu tamního trhu. Na tuto skutečnost upozornily mladoboleslavské odbory. Informuje o tom dnešního deník Právo.

Nejedná se o platební neschopnost, ale o pokles zájmu 

Krizi v prodeji aut na Ukrajině potvrdil i mluvčí automobilky Jaroslav Černý, podle kterého montáž v závodě Solomonovo reaguje na poptávku a stav na trhu. Mluvčí odmítl, že by Ukrajina neplatila za dodané vozy. „Nejedná se o platební neschopnost, ale o pokles zájmu,“ dodal Černý. V loňském roce činil celkový trh vozů na Ukrajinu 630 tisíc vozů, odhad na letošní rok je pouze 150 tisíc aut.

Vozy pro Ukrajinu se nyní připravují v závodě Škoda Auto ve Vrchlabí. „Pokles na Ukrajině se daří kompenzovat dodávkami do Ruska,“ uvedl Černý. Podle Práva automobilka zaznamenala také pokles prodeje v Kazachstánu, kde má další pobočný závod.

Tuzemská výroba je tažena poptávkou v západní Evropě 

Odbory se obávají, že se na podzim znovu projeví krize i v českých závodech. „Přerušení montáží v závodu Solomonovo ovlivnilo i tuzemskou výrobu,“ řekl předseda odborů ve společnosti Škoda Auto Jaroslav Povšík. Výroba v tuzemsku je zatím tažena rostoucí poptávkou v západní Evropě a automobilka prý zatím vyrábí na plné obrátky.

Škoda Auto na začátku července oznámila, že chystá v srpnu tři mimořádné směny v noci z pátku na sobotu. Firma chce zkrátit dodací lhůty zákazníkům čekající na vozy Škoda Fabia a Škoda Octavia. Automobilka tak reaguje na aktuálně velkou poptávku, která je způsobena především šrotovacími prémiemi v některých evropských zemích.