Nissan pošle 630 milionů dolarů do dvou nových evropských továren

Sunderland/Londýn/Lisabon - Japonská automobilka Nissan chce během nadcházejících pěti let investovat do dvou nových továren na výrobu baterií pro elektromobily 630 milionů dolarů (téměř 11,5 miliardy korun). Obě továrny vyrostou v Evropě - jedna ve Velké Británii v městečku Sunderland a druhá v Portugalsku. Celkem díky tomuto kroku vznikne 550 nových pracovních míst. Investice přichází v době, kdy se automobilky po celém světě potýkají s prudkým poklesem poptávky.

Do Sunderlandu, který leží na severovýchodě Anglie, pošle Nissan 200 milionů liber (zhruba šest miliard korun). „Investice Nissanu do nové továrny na baterie a jeho naděje na zahájení výroby elektromobilů zde v Sunderlandu jsou skvělou zprávou pro místní ekonomiku,“ míní o plánu japonské automobilky britský premiér Gordon Brown.Nissan, který je podle objemu výroby největším výrobcem automobilů v Británii, nyní zaměstnává v Sunderlandu 1 200 lidí.

Zbytek z plánovaných 630 milionů dolarů půjde do Portugalska. „Rozhodnutí (Nissanu) postavit závod v Portugalsku povede k dalším investicím do projektů na výrobu elektromobilů v Portugalsku od dalších výrobců automobilů,“ věří tamní premiér Jose Sokrates a Brown je téhož názoru.
 

Nissan investuje do evropských továren (zdroj: ČT24)

Obě továrny by měly každý rok vyrobit 60 tisíc ekologických baterií. „V Evropě tyto baterie ještě nikdo nevyrábí, budeme první. Musíme je ale ještě pořádně prozkoušet,“ tvrdí viceprezident Nissanu pro Evropu Eric Nicolas. Výrobky z obou závodů mají být podle Nicolase exportovány do továren automobilky v dalších evropských zemích. Některé z nich možná skončí i v elektromobilech jiných značek.

Ashvin Chotai, manažer britské konzultantské společnosti Intelligence Automotive Asia:

„Existuje riziko, že závod bude bojovat o to, aby dosáhl plné kapacity. Hodně bude záviset na ceně a dostupnosti auta a na předchozích zkušenostech se zákazníky.“


Nissan není jediný, kdo chce v Evropě vyrábět elektromobily či jejich části. Minulý týden podobný záměr oznámila i Toyota. Výrobu chce zahájit v Británii v polovině příštího roku. Prvním hybridním modelem Toyoty vyráběným v Evropě se stane verze automobilu Auris kombinující benzinový pohon s elektrickým.

Hybridní vůz z dílny Nissanu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod