Metrostav dostal za ražbu ve Stromovce pokutu

Praha - Český báňský úřad udělil Metrostavu pokutu ve výši 200 tisíc korun za ražbu v pražské Stromovce. Informoval o tom předseda úřadu Ivo Pěgřímek. Báňský úřad začal Metrostav prošetřovat v souvislosti s říjnovým propadem půdy ve Stromovce. Úředníci nezjistili podle Pěgřímka přímou souvislost s havárií, firma ale porušila některá nařízení. Případ vyšetřovala také policie, která ho ale koncem května odložila, protože nenašla viníka.

„Organizace neučinila včas všechna preventivní opatření,“ řekl Pěgřímek s tím, že Metrostav měl podle předpisů nechat posoudit svůj postup Oblastní báňský úřad v Kladně, což neučinil. Půda se ve Stromovce propadla nedaleko bývalé Šlechtovy restaurace, na místě vznikl kráter o průměru zhruba třiceti metrů, nikdo nebyl zraněn. To ale řada lidí považuje pouze za šťastnou náhodu, protože se nehoda stala o víkendu, kdy Stromovku navštěvuje mnoho Pražanů. 

Policie případ odložila 

Trestní oznámení poté podal na popud primátora Pavla Béma pražský magistrát i nezisková organizace Arnika. Policie při vyšetřování žádného viníka neodhalila. Případ proto odložila. Martin Stránský z Arniky naznačil, že stavba má velkou podporu na magistrátu. Báňský úřad po nehodě Metrostavu zakázal další ražbu, společnost musela nejdříve zpevnit nadloží zbývající části, kterou musí ve Stromovce prorazit. S další ražbou Metrostav začal na začátku dubna, termín dokončení tunelového komplexu Blanka to podle jeho zástupců neovlivní.

Výstavba severozápadní části vnitřního automobilového obchvatu mezi Špejcharem a křižovatkou Pelc-Tyrolka začala loni. Silnice povede tunely pod Letnou a pod Stromovkou. Náklady na stavební práce budou 21,2 miliardy korun, technologie budou stát dalších 4,5 miliardy korun. Silnice budou dokončeny v roce 2011.