Letiště Orly se cítí oprávněno zadržovat letoun skupiny SkyEurope

Paříž - Pařížské letiště Orly si je vědomo toho, že zadržuje letadlo využívané slovenskou nízkonákladovou leteckou společností SkyEurope Airlines, které jí přímo nepatří. Majitelem Boeingu 737 je totiž firma SkyEurope Asset Management, která je se SkyEurope úzce majetkově propojena, nikoliv SkyEurope samo, letiště se proto cítí oprávněné stroj dál zadržovat. Vrácení letadla již přitom jednou nařídil francouzský soud, nyní běží odvolací řízení.

O dalším osudu letadla nyní rozhoduje pařížský odvolací soud, který vyslechl v pondělí stanoviska obou stran. Datum verdiktu není zatím známo. Společnost SkyEurope Airlines se sídlem na Slovensku a firma SkyEurope Asset Management, která je registrována v Irsku, mají stejného majitele - SkyEurope Holding.

Boeing stojí na letišti již od června 

Boeing stojí na letištní ploše od 22. června, kdy jej letiště zablokovalo na základě čtyři dny starého svolení soudu z pařížského předměstí Créteil. Stalo se to ve stejný den, kdy SkyEurope vstoupila do režimu ochrany před věřiteli, o které na žádost společnosti rozhodl bratislavský soud. Na základě stížnosti slovenské společnosti proto créteilský soud před dvěma týdny souhlas se zablokováním stroje odvolal. Rozhodnutí nebylo ale pravomocné a po odvolání správy pařížských letišť, pod kterou spadá i Orly, případ převzala vyšší soudní instance přímo ve francouzské metropoli.  

Letiště žádalo o zablokování stroje kvůli údajným dluhům za manipulační poplatky slovenských aerolinek. Přitom režim ochrany před věřiteli podle SkyEurope chrání společnost proti vymáhání starých závazků ze strany věřitelů na území celé Evropské unie. Letiště, která letadla SkyEurope využívají, se proti dalšímu hromadění dluhů také brání. Stále častěji proto po posádkách strojů vyžadují placení za služby a za pohonné hmoty v hotovosti. 

Pokud aerolinky v problémech neprokážou, že mají zajištěné financování na další měsíce, nebudou od 25. října smět létat. Ten den totiž vyprší platnost dočasné licence. SkyEurope jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni.

Letadlo SkyEurope
Zdroj: ČT24/http://images.google.cz/images?hl=cs&lr=&um=1&sa=1
Vydáno pod