Zavazadla ztracená v letadlech jdou do milionů

Brusel - Přes jeden a půl milionů kufrů a tašek se od loňského listopadu do letošního března ztratilo na evropských letištích. Dopravci také spočítali, že za celý rok 2008 je náhrady za zatoulaná zavazadla stály skoro 50 miliard korun. Každý den se v Evropě v období od listopadu do března ztratilo v průměru 13 kufrů na tisíc pasažérů. Nejvíc jich eviduje španělská Iberia - a to víc jak 19. V těsném závěsu je Air France. České aerolinie patří s devíti kufry na tisíc lidí k těm lepším. Během května své skóre ještě vylepšily.

Také Travel Service tvrdí, že hledá jen minimum zavazadel. Ve statistikách evropské asociace ale nefiguruje, jedná se totiž o charterovou firmu. „Ztrácíme jedno až dvě zavazadla měsíčně,“ tvrdí mluvčí společnosti Vlaďka Dufková. Většina zavazadel ČSA i Travel Service se ztratí mimo pražskou Ruzyni.

Pro případ ztráty jsou na letištích reklamace, kde jsou potřebná data vložena do celosvětového vyhledávacího systému. 85 % zavazadel se tak naštěstí ke svým majitelům dostane do 48 hodin. Letiště nicméně neřeší jen případy ztracených zavazadel. Pasažéři si stěžují i na otevřené kufry, ve kterých chybí osobní věci. Provozovatelé letišť tak doporučují zavazadla obalit fólií.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Počet ztracených kufrů v posledních letech klesá. Ještě loni se po celém světě ztratilo asi 33 milionů zavazadel. Letecké společnosti tak musely cestujícím na náhradách zaplatit bezmála 48 miliard korun.

Zavazadla
Zdroj: ČT24
Vydáno pod