Česko loni vyvezlo nejvíce vojenského materiálu a zbraní v historii

Praha - Vojenský materiál a zbraně vyrobené v Česku šly loni rekordně na odbyt. Vývoz meziročně vzrostl o 15,6 milionu eur na rekordních 189,6 milionu eur (4,9 miliardy korun). Naopak dovoz vojenského materiálu a zbraní do České republiky loni podle ministerstva průmyslu a obchodu prudce klesl, a to o 86 milionů eur ze 193 milionů eur (pět miliard korun) na necelých 107 milionu eur (2,8 miliardy korun).

„Ekonomická krize vůbec nemá vliv na obchody s vojenským materiálem. Ty určuje především bezpečnostní situace ve světě, která se dlouhodobě zhoršuje,“ vysvětlil viceprezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek. Zbrojní materiál z Česka směřuje ve velkém například k afghánské vládě. Podle listu New York Times přitom američtí vojáci našli českou munici i u povstalců. Vývoz zbraní do zemí, kde hrozí zneužití nebo rozkradení, dlouhodobě kritizují nevládní organizace. Bývá totiž často utajený. „Úřady mohou utajovat informace o jednotlivých vývozech jako obchodní tajemství,“ potvrdila mluvčí Amnesty International Eva Dobrovolná.

Zatímco loni se českému zbrojnímu průmyslu dařilo, letos se vynikající výsledek zřejmě zopakovat nepodaří. I na zbrojařské firmy totiž doléhá hospodářská krize. Například Vojenský opravárenský podnik (VOP) v Novém Jičíně zaznamenal pokles výroby pro civilní sektor o 30 až 50 procent a propustil čtvrtinu zaměstnanců. Kopřivnická Tatra pak mimo jiné zmrazila pro letošní rok mzdy a podle březnových odhadů očekává pokles zakázek až o dvě pětiny.