Sklárna Egermann chce znovu zažehnout pece

Nový Bor (Českolipsko) - Sklářská společnost Egermann, která je proslulá výrobou luxusního skla dekorovaného červenou glazurou, připravuje po čtyřměsíční odstávce obnovení výroby. Egermann už začal vysoušet sklářskou pec, zapálit hořáky chce v pátek. Naplno by se měla výroba rozjet od pondělí 3. srpna.

„Zakázky máme, problémem byly ceny vstupů, hlavně plynu a zlata,“ uvedl majitel sklárny Robert Uksa. Odstávku však firma náležitě využila a investovala deset milionů korun do vybudování nové dvanáctipánvové pece. Nová technologie by měla sklárně pomoci ušetřit, provoz této pece vyjde totiž levněji.

Výhodu skýtá nové zařízení také v tom, že umožní vyrábět v menším množství najednou řadu barevných odstínů. „Bylo to po třech letech poprvé, co sklárna stála, využili jsme toho k opravám a investicím, které se za provozu dělat nedají,“ dodal Uksa.

Kvůli vysokým nákladům zastavila firma na konci března pece a všech 300 zaměstnanců dostalo výpověď. Nyní nabídl Uksa návrat všem bývalým pracovníkům, ne všichni ale jeho nabídku využili. „Několik lidí požádalo, aby mohli nastoupit až od září, pár pracovníků si našlo jinou práci a někteří zatím nemají vůbec zájem se vrátit,“ informoval Uksa.

Prostřednictvím úřadu práce proto nyní nabízí uplatnění sklářům propuštěným z Crystalexu i dalších skláren v regionu. Českolipský úřad práce eviduje takových uchazečů několik set, jen zastavení výroby v novoborském Crystalexu připravilo o práci na 1 300 sklářů. Nezaměstnanost v regionu kvůli tomu vyskočila na 13,2 procenta, a zaujala tak pátou nejvyšší příčku v zemi.

Vydáno pod