Hyundai chce investovat 60 miliard do ekologických technologií

Soul - Jihokorejská automobilka Hyundai, která provozuje závod i v České republice, hodlá do roku 2013 investovat 4,1 bilionu wonů (zhruba 60 miliard korun) do vývoje automobilů šetrných k životnímu prostředí a snižování emisí oxidu uhličitého. Firma tím vychází vstříc vládě své mateřské země, která v poslední době klade stále větší důraz na ekologii.

Více než polovina investic bude směřovat do vývoje hybridních automobilů. Ty kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Zhruba třetina peněz bude určena na snižování spotřeby motorů a zbytek bude investován do snižování emisí energetických zařízení.

Investice mají firmě pomoci splnit přísnější požadavky korejské vlády na spotřebu automobilů a emise. Vláda chce během pěti let investovat 107 bilionů wonů do ekologicky vstřícných sektorů. Suma představuje dvě procenta ročního hrubého domácího produktu země.

Hyundai a její dceřiná firma Kia tvoří dohormady pátého největšího výrobce automobilů na světě. Společnost loni v listopadu oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila předloni v prosinci sériovou výrobu vozů u slovenské Žiliny.

Vydáno pod