Představitelé CK Travela dostali podmínku

Praha - Zástupci zkrachovalé pražské cestovní kanceláře Travela Ivan Breznen a Pavel Attl dostali podmíněné dvouleté tresty odložené na dobu pěti let za podvod. Verdikt dnes vynesl pražský městský soud. Obvinění podle obžaloby organizovali prodej zájezdů i v době, kdy věděli o tom, že cestovní kancelář nebude moci klientům poskytnout zaplacené služby. Až 1800 klientů tak podle soudu připravili o 48 milionů korun. Proti rozsudku se obžalovaní na místě odvolali.

Soudkyně dnes zprostila obžaloby Evu Měšťanovou, třetí obviněnou. Všichni tři obvinění podle obžaloby od začátku roku 1997 do července 1997 organizovali prodej zájezdů, ačkoli minimálně od konce roku 1996 věděli o špatné ekonomické situaci cestovní kanceláře. Travela pak podle spisu neuhradila v plné výši služby lidem, kteří již byli na zájezdu, ani těm, kteří dosud neodcestovali. Breznen byl v té době generálním ředitelem a předsedou představenstva Travely, Attl s Měšťanovou byli členy představenstva kanceláře. „Je na pováženou, že Pavel Attl již několik let vyučuje cestovní ruch na Vysoké škole hotelové v Praze 8,“ oznámil mluvčí Asociace českých kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Tomio Okamura, mluvčí AČCKA

„Skandálně dlouhé soudní řízení ukazuje na neschopnost našich orgánů rychleji řešit závažné případy, což potom zbytečně poškozuje jak klienty, tak i ostatní slušné podnikatelské subjekty.“

Zkrachovalá Travela před soudem (zdroj: ČT24)

„Naše asociace považuje za zcela otřesnou především délku trvání soudního řízení, které trvá již 12 let,“ přidal Okamura. Krach kanceláře Travela zásadně ovlivnil cestovní ruch především tím, že v roce 1999 bylo zavedeno pro cestovní kanceláře zákonné povinné pojištění proti úpadku.

Podobný osud může potkat i Tomi Tour

Podezřením z podobného jednání jako v případě trojice obviněných představitelů Travely se může policie v budoucnu zabývat i v souvislosti s nynějším pádem cestovní kanceláře Tomi Tour. Společnost oznámila ukončení činnosti minulý pátek, podle médií však přijímala platby od klientů a inkasovala peníze od partnerských agentur ještě pár minut před ohlášením vlastního konce. Krach Travely je zřejmě největším na českém trhu cestovních kanceláří, druhým největším je právě pád Tomi Tour.

Travela zkrachovala v červenci 1997. Po svém pádu nechala společnost téměř 2000 lidí v zahraničí, aniž jim zajistila návrat do vlasti. Návrat byl hrazen nákladem více než 5 milionů korun z Garančního fondu, jehož byla Travela členem. CK Travela patřila mezi největší české cestovní kanceláře. Například v roce 1995 hospodařila s obratem 750 milionů korun a jejích služeb využilo 70 tisíc turistů.

  • Tomio Okamura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/550/54950.jpg
  • Tomi Tour autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/996/99548.jpg