Evropští obchodníci s chemikáliemi dostali pokutu za kartel

Brusel - Celkem 61 milionů eur (asi 1,6 miliardy korun) udělila Evropská komise jako pokutu několika společnostem, které obchodují s chemikáliemi. Mezi devíti potrestanými společnostmi je i slovenská firma Novácké chemické závody, které výkonný orgán unie vyměřil pokutu 19,6 milionu eur.

Podle komise, která v 27členném bloku dohlíží na dodržování pravidel hospodářské soutěže, se firmy v letech 2004 až 2007 domlouvaly na cenách a sdílení trhu. „Tento kartel poškozoval průmyslové zákazníky po celé Evropě několik let,“ řekla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Dodala, že Brusel nebude takovéto jednání tolerovat.

Podniky obchodují s činidly na bázi acetylidu vápenatého či hořčíku, používanými třeba v ocelářském průmyslu na odsíření a odkyselování. Daná činidla jsou v procesu výroby ocele velmi důležitá. Jejich pomocí se z roztavené ocele odstraňují kyslíkové a sírové nečistoty a zvyšuje se kvalita konečného výrobku. Odhadovaná hodnota trhů s práškovým acetylidem vápenatým, granulovaným acetylidem vápenatým a granulovaným hořčíkem v rámci Evropského hospodářského prostoru dosahuje asi 175 milionů eur.