Trh s elektřinou spojí Česko se Slovenskem

Praha - Česká a Slovenská republika se 1. září opět spojí - trhem s elektřinou. V praxi to znamená, že účastníci trhu budou moci v rámci denního obchodování provést nákup či prodej na následující den bez nutnosti získání přenosové kapacity. Ve společné tiskové zprávě to oznámil Operátor trhu s elektřinou (OTE), Slovenská elektrizačná sústava (SEPS) a provozovatel přenosové soustavy v Česku (ČEPS).

„Propojení trhů znamená snížení nejistoty pro obchodníky s elektřinou, kteří dnes musí vedle elektřiny také získat kapacitu k přeshraničnímu přenosu,“ řekl senior manažer OTE Igor Chemišinec. „Někteří obchodníci tak například již měli zajištěnou elektřinu, ale tato kapacita jim chyběla,“ dodal. Propojení trhů bude mít vyhrazenu přenosovou kapacitu, ta bude stanovena podle aktuální provozní situace v soustavě vždy den předem.

Podle Chemišince směřuje Evropská unie k postupnému propojování trhů s elektřinou. Funguje to již například ve Skandinávii, mezi Španělskem a Portugalskem a mezi Belgií, Francií a Nizozemím. Na propojení českého a slovenského denního trhu s elektřinou se pracovalo od května minulého roku, kdy bylo podepsáno ministerské memorandum.

Vydáno pod