Slamečka na úsporný režim najíždí ztěžka

Praha - Státní fond dopravní infrastruktury, který přerozděluje také peníze na výstavbu dálnic, v posledních dvou letech utrácí ve velkém. Z původních 36 milionů korun se jeho běžné výdaje dostaly až na 280 milionů. Právě v této době byl přitom šéfem fondu současný ministr dopravy Gustáv Slamečka. Ten má spolu se svými kolegy z kabinetu v době probíhajícího celosvětového hospodářského útlumu od strážce státní pokladny Eduarda Janoty úkol zbytečně finančními prostředky nehýřit.

„Ty hlavní důvody jsou v tom, že se trošičku změnila struktura toho rozpočtu, protože v roce 2006 jsme neplatili jednak za výrobu a distribuci dálničních kuponů a také tam nebyly finanční náklady spojené s využitím kontokorentu v roce 2007,“ tvrdí Slamečka. Úrok kontokorentu činil 275 milionů korun, přičemž před rokem 2007 byla tato položka u fondu nulová. Výroba dálničních známek podle Slamečky stála loni 208 milionů korun. I bez nich ale běžné výdaje fondu během dvou let stouply na dvojnásobek.

Provoz fondu chce snížit i vláda, jinak ministerstvo dopravy nedostane příští rok víc peněz na dálnice. Rozpočet fondu teď ale ministr financí Eduard Janota nechce komentovat, spořit mají podle něj všechna ministerstva. „Pro ten příští rok jsme jim zkrátili běžné výdaje o 20 %,“ vypočítává Janota. Zda fond další finance na výstavbu dálnic získá, to se rozhodne v září.

Další organizace, která spadá pod ministerstvo dopravy, Ředitelství silnic a dálnic, zase podle dislokační komise vlády příliš utrácí za pronájem svých kanceláří. Po přepočtení na jednoho zaměstnance je to třikrát více peněz, než je státní úřednický průměr. Pronájem dvou domů vyjde ročně na 45 milionů korun. Ačkoli více platí za kanceláře na holešovickém nábřeží už jen Nejvyšší kontrolní úřad, mluvčí ŘSD Martina Vápeníková jakékoli pochybnosti odmítá.