Jihlavský Bosch protáhne čtyřdenní pracovní týden do března

Jihlava - Jihlavská společnost Bosch Diesel kvůli trvajícímu nižšímu objemu zakázek chce čtyřdenní pracovní týden zachovat až do března 2010. Vedení největšího podniku na Vysočině ale odborářům slíbilo, že v tomto období nebude hromadně propouštět. Závod na výrobu čerpadel pro dieselové motory funguje čtyři dny v týdnu od letošního února, nyní zaměstnává asi 5000 lidí.

Úměrně pracovní době budou pracovníkům nadále kráceny také mzdy. V případě dalších odstávek budou lidé pobírat náhradu 75 procent průměrné měsíční mzdy, navýší se příplatky za případnou práci o víkendu. Stálí zaměstnanci, kteří se rozhodnou odejít z firmy sami do konce srpna, dostanou k odstupnému i mimořádný finanční bonus.

Jihlavský Bosch má nižší objednávky od výrobců z automobilového průmyslu od loňského června. Tehdy firma zaměstnávala přes 6000 lidí. Podle mluvčího podniku Mojmíra Koláře totiž na rozdíl od jiných společností automobilového průmyslu na Bosch nemělo zavedení šrotovného žádný vliv. To totiž zvýšilo prodej hlavně u malých a středních aut, která jsou přednostně vybavována benzinovými motory. Silný dopad na dieselovou divizi Bosch podle něj mělo zhroucení trhu s nákladními vozy.

Dohoda o omezení pracovního týdne na čtyři dny v týdnu byla ve firmě Bosch s odbory původně vyjednána do konce letošního srpna. Její prodloužení je kompromisem, díky němuž by měla být zachována pracovní místa.