Firmu jde v Česku založit i bez úřadů, on-line

Praha - Půl roku fungující portál ZaložFirmu.cz umožňuje zahájit podnikání prostřednictvím internetu. Novinku, která se vyhýbá složité byrokracii a celý proces zkrátí více jak o polovinu využilo již 200 společností. Za internetovou registraci firmy si podnikatel kromě zákonem daných poplatků nepřiplatí nic. Automaticky se mu založí i tzv. účet pro nově vzniklé společnosti, na který složí základní vklad. Hlavním partnerem projektu je Česká spořitelna.

„Doba registrace obecně závisí na dodání podkladů těmi klienty, ale v běžných případech je firma zaregistrovaná za 14 pracovních dnů,“ informoval vedoucí celého projektu Petr Čížek. K vytvoření firmy stačí vyplnit jen několik základních formulářů. Systém mu pošle dokumenty k podpisu, pak i složku s výpisem z obchodního rejstříku.

Zatím se přes internet dají založit jen společnosti s ručením omezeným. Založ firmu.cz, ale podobný systém plánuje i pro živnostenské oprávnění nebo obecně prospěšné společnosti. Celý projekt pak má usnadnit přístup k podnikání.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Česko totiž podle žebříčků Světové banky patří na 86. příčku v obtížnosti založení firmy, banka při posuzování zemí zohledňovala například časovou náročnost, nutné náklady nebo minimální kapitál. Nejsnadněji jde firmu založit na Novém Zélandu, dále pak v Kanadě, Austrálii, Gruzii a Irsku.