Zájem Čechů o spořicí účty vzrostl téměř o třetinu

Praha - Hospodářská krize přiměla Čechy myslet na zadní vrátka, stále více peněz tak spoří. Bouřlivý rozmach zažívají zejména spořicí účty. Oproti loňsku vzrostl objem prostředků, které si na ně lidé uložili, o 30 procent. Spořicí účty se díky tomu stávají hitem a patří k nejpopulárnějším druhům spoření v Česku. Vzrůstajícímu zájmu se ale těší rovněž termínované vklady, garantované investice či stavební spoření. Zároveň Češi od bank očekávají stále více. Požadují co největší úroky, nulové poplatky a také chtějí mít možnost si na své peníze kdykoli sáhnout.

Za vzrůstající oblibou spořicích účtů stojí podle ředitele marketingu a přímé distribuce společnosti ING Libora Vaníčka především kombinace parametrů, které lidem tato forma spoření nabízí. „Na jedné straně nám spořicí účty nabízí velmi zajímavé zhodnocení. Peníze uložené na spořicích účtech jsou pro klienty velmi likvidní, klient si na ně může sáhnout během jednoho nebo dvou dnů, myslím si, že je pro klienty velmi důležité, že banky na tomto produktu obvykle neúčtují žádné nebo jen velmi omezené poplatky, což je v této době také důležité,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24.

Ačkoliv je povědomí Čechů o finančních produktech mizivé, v pestré nabídce spořicích účtů se orientují velmi obstojně. Podle Vaníčka je to vyvoláno tím, že své úspory chce každý dobře zhodnotit. „Většina lidí si ukládá pravidelně a dělí prostředky mezi stavební spoření a spořicí účty,“ tvrdí šéfredaktor magazínu měšec.cz Dalibor Chvátal. Lidé také věří hlavně produktům, kde jim stát za jejich peníze ručí.

Dalibor Chvátal pro ČT24:

„Češi na pojištění velmi dobře slyší, raději volí bezpečný produkt, pokud by došlo ke krachu, dostanou se ke svým penězům, v případě podílových fondů tomu tak není.“


Češi více spoří, než si půjčují

Suma peněz, kterou si Češi půjčili, zůstává menší než ta, kterou uspořili. Na 100 tisíc korun půjček připadá v Česku zhruba 140 tisíc korun vkladů. „Myslím si, že je to velmi pozitivní poměr pro Českou republiku i pro nás jako pro občany,“ konstatoval Vaníček.

Ve srovnání se svými evropskými sousedy si Češi vedou poměrně dobře. „V Polsku je to otočené a úvěry převyšují vklady o 19 procent. V Maďarsku je to ještě dramatičtější,“ připomněl Vaníček. Tam na 100 tisíc korun v půjčkách připadá jen 52 tisíc korun ve vkladech. „Kdybych šel na druhou stranu, do západní Evropy, tak tam je ten apetit půjčovat si peníze mnohem větší než v zemích střední a východní Evropy,“ dodal.

Odborníci ovšem tvrdí, že Česko nezůstane podmínkám, které panují jinde v Evropě, dlouho vzdálené. Dá se tedy očekávat, že objem půjček postupně poroste.

Dalibor Chvátal
Zdroj: ČT24