Ve hře o Opel zůstávají jen Magna a RHJ International

Frankfurt nad Mohanem - Americká automobilka General Motors bude pokračovat v jednáních o převzetí své německé dcery – Opelu – už jen s kanadsko-rakouským výrobcem automobilových součástek Magna a mezinárodní investiční skupinou RHJ International. Z boje o Opel tak vypadla čínská automobilka Beijing Automotive Industries Corp. (BAIC), která rovněž usilovala o převzetí německé automobilky.

„Dohodli jsme se na pokračování jednání o zajištění budoucnosti Opelu s Magnou a RHJ,“ informovala GM. Německá vláda ve středu potvrdila, že preferuje, aby Opel převzala společnost Magna. Ta chce kontrolu nad Opelem získat společně s největší ruskou bankou Sbarbank.

Pokud se německá vláda s General Motors nedohodne, rozhodne o převzetí zvláštní trust Opelu, který ve firmě drží 65 procent akcií. Ve vedení trustu jsou dva zástupci General Motors a dva z německé vlády. Patří k nim i pátý člen Fred Irwin, prezident americké obchodní komory v Německu, jemuž nepřísluší žádný hlas, ale má povinnost v případě potřeby aktivně zprostředkovat dohodu.

Nabídky Magny a skupiny RHJ:

Magna

- Za 55procentní podíl nabízí investici 500 milionů eur.

- Požaduje státní záruku ve výši 4,5 miliardy eur.

- Propustit chce až 11 600 zaměstnanců Opelu.

RHJ International

- Do Opelu chce ve dvou fázích přinést kapitál celkem ve výši 275 milionů eur.

- Požaduje státní pomoc ve výši 3,8 miliardy eur.

- Propustit chce zhruba 9 900 zaměstnanců německé automobilky.