Obyvatele Tachovska čekají krušné časy

Stříbro (Tachovsko) - Jedno z nejtěžších období patrně čeká lidi ve Stříbře a okolí. Kvůli krizi propouští jeden podnik za druhým, a v regionu tak dramaticky narůstá nezaměstnanost. Po zrušení provozu společnosti Alcoa Fujikura, jedné z největších firem v regionu, se nezaměstnanost ve Stříbře vyšplhá až na kritickou dvaadvacetiprocentní hranici. Místní politici se snaží situaci řešit, shání nové investory a lidem bez práce nabízejí mimořádné sociální programy.

Na Tachovsku je dlouhodobě vůbec nejvyšší nezaměstnanost v kraji. Následující měsíce a podle mnohých možná i roky ale budou pro obyvatele Stříbra a okolí znamenat další tvrdou zkoušku.

Stříbrská radnice se sem tak snaží nalákat nové investory. Připravuje zázemí v průmyslové zóně v bývalém armádním areálu, který získala před dvěma lety. Pětačtyřicetihektarová bývalá kasárna patří mezi vůbec největší rozvojové plochy v regionu. „Rýsuje se možnost, že by během několika měsíců mohla vzniknout nová pracovní místa,“ tvrdí místostarosta Stříbra Pavel Tóth (nez.).

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Kvůli kritické nezaměstnanosti začala na Stříbrsku fungovat i speciální krizová skupina složená ze zástupců města, kraje, úřadu práce i zdejších zaměstnavatelů. Podle starosty Stříbra Miroslava Nenutila (ČSSD) chystá radnice díky fondům Evropské unie program na podporu nezaměstnaných. Město nabízí propuštěným lidem i mimořádné sociální úlevy, jako je například možnost snížení nájemného i dalších poplatků nebo odložení splátek za byt.

Pavel Tóth
Zdroj: ČT24
Vydáno pod