Firmy nevydělávají – chtěly by nižší nájmy

Praha - Firmám v době ekonomické krize klesají tržby, a tlačí tak na pronajímatele svých kanceláří, aby jim snížili nájem. Ti většinou jejich požadavky vyslyší, volných kanceláří totiž, zejména ve větších městech, přibývá a sehnat nájemníka je stále větší problém. Například v centru Prahy už tak průměrné nájemné za kancelářské prostory kleslo - poprvé po dlouhých letech nepřetržitého zdražování.


Nižší nájemné se už začalo projevovat ve statistikách. Zatímco ještě v prvním čtvrtletí činil průměrný nájem kancelářských prostor v centru Prahy 23 až 24 eur na metr čtvereční za měsíc, teď už je to o dvě eura méně. Nájemné ale klesá i na okraji Prahy. Stabilní naopak zůstává v moderních administrativních komplexech.

Slevy žádají především firmy, jejichž nájemní smlouva se chýlí ke konci. Při jejím prodlužování už po majitelích nemovitostí požadují nižší cenu. Nezřídka se jim přitom podaří usmlouvat cenu až o desetinu nižší. „Je to trend za posledních šest až devět měsíců, kdy je markantní pokles poptávky,“ přiznává ředitel realitní společnosti Knight & Frank Přemysl Chaloupka.

Měsíc zdarma? Žádný problém

Na nájmu ale firmy nemusí šetřit jen díky nové smlouvě. Podle analytika Knight Sturge Ondřeje Novotného nebývá výjimkou, že se nájemníci s majiteli nemovitostí domluví třeba na nájemních prázdninách a při splátkách dostanou až měsíční volno. Firmy ale mohou dostat také příspěvek na stavební úpravy kanceláří.

Filip Rerko ze společnosti King Sturge popisuje pro ČT24 jednání o podmínkách nájmů:

„Je to individuální proces. Závisí to na více faktorech, souvisí to s velikostí nájemníka, závisí to také na konkrétním projektu.“


Majitelé nemovitostí na takové požadavky slyší. Volných kanceláří se totiž objevuje stále víc. Největší problém s pronájmem kanceláří mají majitelé bývalých činžovních domů v centru Prahy. Zájem o ně klesl během posledního roku asi o třetinu.

Vydáno pod