Studenti možná přijdou o možnost využití stavebního spoření

Praha - Peníze ze stavebního spoření zřejmě nebude možné používat na financování studia, jak navrhovala ČSSD. Senát dnes její návrh odmítl a příslušnou novelu vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Senátoři se obávali především toho, že by chudší rodiny mohly upadnout do dluhové pasti. Na jejich úkor by z novely těžily především stavební spořitelny.

Kritici návrhu namítají, že novela nepomůže chudším rodinám, ale spíše těm bohatším, a ve svých důsledcích tak znevýhodňuje studentskou populaci. „Hrozí, že nízkopříjmové skupiny budou silně znevýhodněny, a že tento návrh zákona by je při čerpání úvěru mohl zavést mnohem hlouběji do dluhové pasti,“ uvedla senátorka ODS Alena Venhodová. Ministerstvo školství podle ní připravuje návrh studijního spoření, který by umožňoval dosáhnout na studium i dětem z chudších rodin.

Pokud by úvěry využily zámožné rodiny, mohla by novela vést podle kritiků ke značnému nárůstu peněz, kterými stát stavební spoření podporuje. Návrh podle odpůrců umožní spíše rozšíření aktivit stavebních spořitelen. Právě Asociace českých stavebních spořitelen novelu zákona přivítala. „Podle našeho názoru novela, i vzhledem k tomu, že je napsaná velmi jednoduše a jasně, nijak systém nekomplikuje - aplikuje standardní procesy na další účel,“ upozornil tajemník asociace Jiří Šedivý.

ČSSD bude za svůj návrh bojovat dál

Sociální demokracie je z neúspěchu novely rozladěná. „Toto byla možnost, jak rodinám pomoci problematiku řešit. V době hospodářské krize, kdy lidé ztrácí zaměstnání, by to bylo docela aktuální a lidem by to pomohlo,“ míní senátorka Hana Doupovcová (ČSSD).

I přes neúspěch v Senátu chce ČSSD návrh dál podporovat. Odmítá přitom, že by její návrh otvíral dveře ke školnému, které podporuje ODS. Sociální demokraté ho sice v minulosti také připustili, teď jsou proti.

Dnešním odmítavým postojem Senátu ovšem diskuse o rozšíření stavebního spoření i na studium ještě nekončí. Poslanci mají možnost při novém projednávání veto Senátu přehlasovat. Mají na to ale již jen svou poslední schůzi, která se uskuteční v září. Pokud na ní novela nenajde podporu 101 hlasů nebo pokud se k ní poslanci nedostanou, spadne automaticky pod stůl.