Zaměstnanci zkrachovalé porcelánky můžou žádat stát o dlužnou výplatu

Nová Role - Počínaje dneškem mohou zaměstnanci Karlovarského porcelánu žádat stát o výplatu dlužných mezd, které jim zkrachovalá porcelánka přestala vyplácet začátkem letošního roku. Peníze za leden, únor a březen mohou nárokovat u Úřadu práce v Nové Roli. Jejich výplatu umožnila zbrusu nová novela insolvenčního zákona.

Zhruba tisícovka propuštěných zaměstnanců zkrachovalé porcelánky může díky novele žádat o platy za tři měsíce. Většině z nich právě za tříměsíční období Karlovarský porcelán mzdy dluží. „Plno lidí už nevěřilo, že ty peníze dostanou zpátky, protože se celkem nic nedělo,“ říká vedoucí odborové organizace porcelánky Marcela Dubová.

Ředitel Úřadu práce v Nové Roli odhaduje, že by mohlo o dlužnou výplatu zažádat zhruba osm stovek lidí. Po vyřízení žádosti by mohli peníze dostat do dvou až tří týdnů. Čeká na ně také Jiří Šetina, který v porcelánce pracoval až do jejího krachu přes rok. Řekl, že v jeho případě jde jenom o několik tisícikorun. „Ale i ty jsou pro mě důležité. Když jsme zůstali bez výplat, bylo to složité a museli jsme si půjčovat. Je dobře, že teď dostaneme nazpět alespoň něco,“ uvedl.

Zaměstnanci zkrachovalé porcelánky žádají o výplaty (zdroj: ČT24)

Do finanční tísně se Karlovarský porcelán dostal už loni. Od Vánoc svým zaměstnancům neplatil, přestože firma vyráběla až do března. Teprve v květnu začalo svítat na lepší časy. Pod novými majiteli a novým názvem Thun 1794 se opět rozjela výroba v závodech bývalého Karlovarského porcelánu. Druhou šanci zde dostala také velká část bývalých zaměstnanců. Do největšího ze závodů bývalého Karlovarského porcelánu v Nové Roli se zatím vrátila třetina z původních 600 pracovníků.