Schodek letošního rozpočtu možná přesáhne 200 miliard korun

Praha - Až 210 miliard korun by mohl činit schodek státního rozpočtu na letošní rok. Aspoň podle posledních odhadů ministerstva financí. Podle nich jsou data o pádu české ekonomiky stále černější. Hospodářství by tak podle zpřesněné predikce resortu Eduarda Janoty z minulého týdne mohlo oslabit až o 4,3 procenta. Ministr financí Eduard Janota do 17. srpna připraví kvůli zhoršenému ekonomickému výhledu nové varianty státního rozpočtu pro příští rok. Vláda by následně měla materiál projednat 24. srpna.

Cíl ministerstva financí udržet deficit na 170 miliardách se splnit nepodaří, nové prognózy jsou neúprosné. „Já ještě budu čekat na prognózu ČNB a podle toho budeme moct stanovit rozpočtové mantinely, jak nejlépe budeme umět,“ tvrdí strážce státní kasy Eduard Janota. Ten má podle jeho šéfa, premiéra Jana Fischera, za úkol vypracovat varianty dopadu na základě červencových čísel. Vládě by měl následně předložit varianty dalšího postupu. Podle Fischera se tak bude řešit, zda „trhat maso ještě více, být na sebe ještě krutější, nebo si připustit frivolnější přístup a překročit magickou hranici 170 miliard korun“.

Vláda má podle Fischera velmi malý manévrovací prostor pro úspory, protože 80 procent všech výdajů rozpočtu je daných zákonem. Výdaje rozpočtu přitom činí více než jeden bilion korun. „Ten deficit bude třeba profinancovat, a to buď přímo půjčkami od mezinárodních bankovních institucí, nebo prostřednictvím emisí státních dluhopisů,“ řekl ČT24 analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Můžou chybět finance na sociální dávky

Peníze by koncem roku mohly chybět i ministerstvu práce a sociálních věcí, a to na dávky v nezaměstnanosti. Ta by podle prognóz měla dál stoupat. „Já bych to letos viděl pod deseti procenty, nicméně pokud se ekonomická situace nezlepší, tak začátkem příštího roku právě díky té, nebo kvůli té, nebo tomu negativnímu vývoji může přesáhnout deset procent,“ varuje analytik Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR Lubomír Lízal.

Podle Vejmělka bude nezaměstnanost dále růst a kulminovat se chystá v prvním čtvrtletí roku 2010. Ministerstvo financí odhaduje na rok 2010 míru nezaměstnanosti 9,8 desetin procenta. Chybějící dvě miliardy sedm set milionů pro letošní rok ministerstvo práce doplní jen přesunem v rozpočtových kapitolách. Požadovaných jeden a půl miliardy půjde právě na dávky v nezaměstnanosti a přes 300 milionů na podporu zaměstnanců podniků, které jsou v platební neschopnosti. 800 milionů pak na dotace sociálním službám v regionech.

Ministr financí Eduard Janota řekl, že bude zřejmě potřeba sáhnout na příjmovou i výdajovou stránku rozpočtu. Změny ovšem podle Janoty nestihne provést úřednická vláda, je tedy možné, že se situace nakonec vyvine jinak. „Otázka bude, zda vládní garnitura, která nastoupí, takovou filozofii vůbec přijme,“ řekl Janota.

Lubomír Lízal
Zdroj: ČT24