Litevská ekonomika se propadla téměř o čtvrtinu

Vilnius - Hrubý domácí produkt Litvy se ve druhém čtvrtletí meziročně propadl o rekordních 22,4 procenta. Tamní ekonomika tak pociťuje ještě mnohem výraznější propad než v prvním čtvrtletí, kdy meziročně klesla o 13,3 procenta. Raketový pád HDP nejen Litvy, ale i dalších dvou pobaltských zemí způsobila finanční a hospodářská krize. Pobaltský region je nejpostiženější z celé Evropské unie.

„Propad HDP v druhém čtvrtletí byl způsoben slábnoucím průmyslem a klesající mírou spotřeby,“ píše ve své zprávě litevský statistický úřad. Za posledních šest měsíců se tamní ekonomika propadla v úhrnu o 18,1 procenta.

Výsledek litevského hospodářství za druhé čtvrtletí je mnohem horší, než očekávali analytici. Počítali sice s prohloubením propadu, ovšem ne z daleka s tak prudkým. HDP Litvy měl podle nich klesnout jen o 16,7 procenta.

Volný pád HDP, který v letošním roce zažívají všechny tři pobaltské státy, tedy Litva, Lotyšsko i Estonsko, je o to překvapivější, že v letech 2004 až 2006 patřily s prudkým hospodářským růstem k rekordmanům Evropské unie. V Estonsku a Lotyšsku se růst HDP pohyboval kolem 10 procent, v Litvě byl sice mírnější, i tak ale dosahoval úrovní kolem 7 procent.