Česko stojí na prahu další miliardové arbitráže

Praha - Státu hrozí další arbitráž, tentokrát zhruba o 1,3 miliardy korun. Německá developerská skupina ECE Projektmanagement může podat návrh na její zahájení ještě do konce tohoto nebo příštího týdne. Uvedl to jednatel ECE Josef Tobek. Důvodem sporu je výstavba obchodního centra v Liberci, kterou podle ECE zkomplikoval neobvyklý postup úředníků. O vážnosti situace svědčí mimo jiné také fakt, že Česko už hledá právníky, kteří by ho ve sporu zastupovali.

Ministerstvo financí dnes vypsalo výběrové řízení na právní zastupování státu při smírném řešení sporů a v rozhodčích řízeních s ECE. Hodnota vypsaného tendru je 170 milionů korun, nabídky můžou právníci podávat do 26. srpna.

Výstavbu obchodního centra Galerie Liberec zastavila ECE v únoru. Projekt od počátku provázely konkurenční spory s nizozemskou firmou Multi Development, která doslova přes ulici staví obchodní centrum Forum. Společnost se odvolala proti původnímu územnímu rozhodnutí a české úřady celou stavbu ECE zablokovaly.

ECE hrozí arbitráží (zdroj: ČT24)

Josef Tobek, jednatel ECE Management

„Při dvou jednáních, které jsme absolvovali na ministerstvu financí, nedošlo k nějakému konsenzu a k nalezení dohody, takže došlo k rozhodnutí zahraničního investora, že arbitráž bude na sto procent podána.“

Hlavním důvodem zastavení stavby byl podle Tobka postup stavebního úřadu. „Nejedná se jen o průtahy. Jedná se především o pochybení, špatná rozhodnutí a nezákonný postup při přerušování stavebních řízení,“ řekl již dříve v rozhovoru pro ČT24 Tobek. Dalším důvodem průtahů byl údajně nezákonný postup ministerstva pro místní rozvoj. Ministerstvo v roce 2008 zvrátilo předchozí vyjádření libereckého magistrátu a krajského úřadu a uznalo konkurenční Multi Development jako účastníka stavebního řízení.

Skupina ECE ve 14 zemích spravuje stovku nákupních center. V Česku dosud investovala více než 200 milionů eur (téměř pět miliard korun). V Brně postavila nákupní centrum Galerie Vaňkovka, v Praze loni společně s developerem Unibail-Rodamco otevřela nákupní centrum Arkády Pankrác.