Klaus se vyslovil pro plošné škrty

Praha - Podle prezidenta Václava Klause je zhoršený makroekonomický výhled důvodem k plošným rozpočtovým škrtům na všech ministerstvech. Klaus, ekonom, bývalý premiér a ministr financí, se takto vyjádřil po schůzce s premiérem Janem Fischerem. Prezident označil za hrozivé nové údaje ministerstva financí, které spočetlo, že bez zásahů by byl schodek asi 209 miliard korun.

Všechna ministerstva by měla podle Klause snížit své výdaje o několik procent. „Nevím o kolik, o tom ať si rozhodne vláda. Ale myslím, že tahle mimořádná situace k něčemu takovému volá,“ poznamenal.

Václav Klaus


„Myslím, že v dnešní době nezbývá, než volit něco jako - použiji neoficiální termín - paušální řešení.“

Klaus velmi podporuje Fischerovy kroky ve snaze o co největší stlačení výdajů rozpočtu. „Hlavním tématem, které nás všechny dohromady děsí, je krize prohlubující deficit našich rozpočtů,“ uvedl Klaus. Také se na dnešní společné schůzce snažil motivovat předsedu úřednické vlády, aby společně s ministrem financí Eduardem Janotou k takovým opatřením přistoupili. „I když samozřejmě resortní ministři budou určitě dost proti,“ poznamenal prezident.

Radši než jednotlivosti širší opatření

Prezident si s Fischerem rozuměl v názoru, že nyní už nejsou zásadní cestou zásahy v jednotlivostech. „Rady mi nedával, dotkli jsme se praxe, kterou on užíval. Nebylo to formou rad,“ řekl o rozhovoru s hlavou státu předseda vlády.

Podle pondělního rozhodnutí vlády má ministr financí do 17. srpna připravit kvůli zhoršenému ekonomickému výhledu nové varianty státního rozpočtu pro příští rok. Vláda by materiál měla následně projednat 24. srpna. Vláda má přitom jen velmi malý manévrovací prostor pro úspory, protože 80 procent všech výdajů rozpočtu je daných zákonem. Výdaje rozpočtu činí více než jeden bilion korun.

Příští čtvrtek navíc bude k dispozici ještě prognóza ČNB, která by podle předsedy vlády mohla do úvah jak dál s podobou rozpočtu přinést nějaký „korekční prvek“.

  • Václav Klaus zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1006/100523.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/932/93176.jpg