Češi počítají s menší výplatou

Praha - Mezi Čechy zavládl pesimismus, řada lidí už na vlastní kůži pocítila dopady hospodářské recese, a to se odráží i v jejich mzdovém očekávání. Zatímco v minulosti vždy počítali s růstem vlastního platu, dnes se obyvatelé připravují na to, že budou muset vyjít s nižším příjmem než dřív. V průměru Češi očekávají výplatu ve výši necelých dvacet tisíc, ve srovnání s koncem minulého roku je to o 390 korun míň. Vyplývá to z analýzy společnosti Profesia, jež provozuje stejnojmenný pracovní portál.

V prvním čtvrtletí se mzdová očekávání obyvatel České republiky snížila v průměru z 20 254 korun na necelých dvacet tisíc, ve druhém o dalších 50 korun.

Platová očekávání jsou vypočítána z údajů v několika tisících životopisů, v nichž lidé různých profesí uvádějí výši mzdy, kterou by chtěli pobírat. „Pro Českou republiku máme relevantní údaje od roku 2007. Tehdy lidé očekávali v průměru 16 510 korun, nyní je to téměř dvacet tisíc korun,“ uvedl jednatel firmy Profesia Dalibor Jakuš.

Optimismus vyprchal

Od ledna 2007 očekávání Čechů ohledně mezd výrazně rostla. Česká ekonomika rychle sílila, lidé byli velmi optimističtí, očekávali vyšší mzdy. Od minulého roku se rychle rostoucí trend zpomalil. „K úplnému obratu došlo v lednu 2009, kdy se lidé byli ochotni vlivem krize spokojit v průměru se mzdou nižší o 338 korun,“ podotkl Jakuš.

Vyšší než mzdová očekávání Čechů je průměrná mzda. Ta se v prvním čtvrtletí 2009 proti stejnému období loni zvýšila o 534 korun na 22 941 korun, což představovalo meziroční nárůst o 2,4 procenta.

Vydáno pod