V Plzni chtějí žalovat ČEZ za vypínání proudu

Plzeň - U soudu zřejmě skončí odstávky v dodávkách elektřiny v Plzni. Podnikatelům z tamní čtvrti Sylván došla trpělivost a chtějí žalovat ČEZ. Ten je prý neustálým vypínáním proudu citelně poškozuje. Jen za poslední dva měsíce zůstali osm dní bez dodávek elektřiny. Kromě několika firem se navíc problém týká ještě asi padesáti rodinných domů a 150 bytů.

Přerušování dodávek firmy ze Sylvánu údajně paralyzuje v jejich činnosti. Po ČEZu tak chtějí nárokovat ušlý zisk. „Celou situaci cítím jako aroganci monopolního dodavatele,“ zdůraznila mluvčí jedné z dotčených společností. Způsobenou škodu firmy teprve vyčíslují. Už nyní je však podle nich jasné, že se bude pohybovat v řádech mnoha milionů korun.

ČEZ se hájí tím, že situace na Sylvánu je technicky mnohem složitější než kdekoliv jinde. Firma se proto snažila najít pro všechny nejschůdnější řešení. Oprava sítě je nutná, hlavně kvůli bezpečnosti místních obyvatel. „Uvnitř firmy byly dlouhé rozpravy, jak to tam budeme dělat. Nakonec jsme vybrali to nejmenší zlo, tzn. prodloužit zařízení,“ vysvětluje mluvčí firmy Martin Sobotka.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Starosta prvního plzeňského obvodu Jiří Uhlík (ODS) nechápe, jak je možné, že ČEZ obyvatele o vypínání elektřiny informuje tak nedbalým způsobem. „V situaci, kdy si ČEZ dělá odečty svých elektroměrů, na každý vchod a každému obyvateli rodinných domků hodí cedulku, kdy přijde dělat odečty, ale ve chvíli, kdy dochází k vypínání proudu, posílá akorát žádost o zveřejnění na úřední desce,“ podotýká.

ČEZ se ale takovému nařčení brání. Obyvatele Sylvánu prý firma informovala nad rámec svých povinností, když informace o odstávkách inzerovala v místních médiích.