Kellnerova PPF koupila podíl v západosibiřské bance

Praha - Finančník Petr Kellner pokračuje ve svém ruském tažení. Se svou investiční skupinou PPF postupně získává podíly v ruských bankách. Podle deníku E15 před několika dny koupila od společnosti East Capital ruského podnikatele Alexandra Něsise desetiprocentní podíl v západosibiřské Chanty-Mansijské bance.

PPF se v posledních letech podařilo vybudovat silnou pozici na perspektivním ruském trhu. Česká skupina ovládá Home Credit Finance Bank, která je v Rusku dokonce jedničkou v oblasti spotřebitelských půjček, a PPF patří také zhruba třicetiprocentní podíl v bance Nomos.

„Určitě chceme využít příležitostí na ruském trhu během současné krize,“ řekl ředitel pro komunikaci PPF Milan Tománek. Skupina se podle něho snaží upevnit právě své postavení lídra v oblasti „consumer finance“. Chanty-Mansijská banka je rychle se rozvíjející regionální ústav. V pondělí zvýšila základní kapitál o polovinu na 10,5 miliardy rublů (asi šest miliard korun).

Podíl v Chanty-Mansijské bance otvírá PPF přístup na trh ropného Chantymansijského autonomního okruhu. Podle ruského tisku zůstane regionální vláda i po zvýšení kapitálu hlavním akcionářem banky, její podíl však klesne pod padesát procent. Chantymansijský okruh je považován za jednu z nadějných příležitostí na ruském trhu pro české exportéry a investory.