Pololetní zisk Telefónicy O2 mírně klesl

Praha - Telekomunikační firma Telefónica O2 vykázala za první pololetí konsolidovaný čistý zisk 5,7 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje pokles o 1,4 procenta. Na výsledku, který odborníky překvapil, protože očekávali mírný nárůst zisku, se negativně podepsala především hospodářská krize. Telefónice se ale i přesto dařilo expandovat v oblasti internetových služeb.

„Makroekonomické prostředí v České republice se výrazně zhoršilo. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku došlo k dalšímu prohloubení ekonomické krize, která se projevila zejména ve spotřebě našich mobilních zákazníků a výnosech ze služeb. Počet našich zákazníků přesto nadále roste solidním tempem,“ uvedl generální ředitel Salvador Anglada.

Aktivních mobilních zákazníků, tedy těch, kteří v posledních třech měsících používali svůj mobilní telefon, měla Telefónica ke konci června 4,84 milionu, meziročně o 2,1 procenta více. Velmi dobře se firmě dařilo i ve sféře internetu. Počet přípojek ADSL jí narostl o 14 procent na 682 tisíc. Počet uživatelů internetové televize O2 TV stoupl o více než třetinu na 133 tisíc.Naopak úbytek zaznamenala Telefónica u zákazníků využívajících pevnou linku. Jejich počet klesl o 7 procent na 1,8 milionu.

Rozhovor s analytikem Jiřím Fišerem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod