Výroba masa i mléka v Česku klesá

Praha - Českým zemědělcům se v posledním roce daří stále hůře, a to prakticky na všech frontách. Výroba masa jen v letošním druhém čtvrtletí klesla o 7,1 procenta. Méně farmáři produkovali vepřového, hovězího i drůbežího. V poklesu pokračoval i výkup mléka, který spadl o 1,5 procenta. A ještě hůře jsou na tom ceny mléka, na jejichž setrvalé snižování již chovatelé krav několikrát upozorňovali a kvůli kterým hrozí vybíjení stád. Ve druhém čtvrtletí průměrná výkupní cena mléka spadla o téměř 34 procent na 6,09 korun za litr, tedy nejníže od roku 1995.

„Je možné říct, že u drůbežího a vepřového masa je to dlouhodobější záležitost,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Pokles výroby masa potvrzuje i agrární komora a upozorňuje, že se to negativně promítá na ochotě zemědělců zvířata na maso chovat. Nejmarkantnější je to u prasat, jejichž stavy podle komory během roku poklesly o pětinu, v čemž Česko drží prim v rámci celé Evropské unie.

Za nižší výrobou masa stojí podle odborníků slabší poptávka, ale i rostoucí dovozy ze zahraničí, kde jsou maso schopní vyprodukovat levněji. „My nemáme tolik peněz na investování do technologií, které dělají rozhodující část produktivity práce,“ podotkl prezident agrární komory Jan Veleba. Potíže ovšem českým farmářům působí také politika Evropské unie, v rámci které jsou dotace do starých a nových členských zemí nastaveny nerovnoměrně, či nízké jateční ceny.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zemědělství se snaží chovatelům ulehčit. Například znovu zavedlo národní podporu školního mléka. „Potom jsou tam další podpůrné nástroje a ty jsou vesměs z Evropské unie, ať už se jedná o subvence, ať už se jedná o intervenční nákupy,“ doplnil Vorlíček.

A právě pomoc ze strany Evropské unie je pro zemědělce klíčová. Problémy s přebytky mléka, které tlačí na pokles cen, jsou totiž celoevropské. Česká vláda navíc peníze pro zemědělce nejenže nemá, ale podle bruselských směrnic by jim je dát ani nemohla.

Prezident agrární komory Jan Veleba v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod