Ekonomika USA pozvolna vyplouvá z recese, potvrdil Fed

Washington - Recese americké ekonomiky polevuje a na většině území Spojených států se ekonomická aktivita začíná pozvolna stabilizovat. Ve své pravidelné situační zprávě s názvem Béžová kniha to dnes konstatovala americká centrální banka (Fed). Zvyšují se tak naděje na výraznější oživení hospodářství USA na konci roku. Přesto však problémem nadále zůstává trh práce, kde zřejmě dál poroste nezaměstnanost.

Stav americké ekonomiky je sice pořád velmi křehký, nicméně samotný fakt, že některé regiony už registrují zlepšení, dává naději, že konec recese není daleko, píše Fed ve své zprávě.

První známky stabilizace nahlásily čtyři distrikty z dvanácti  - New York, Cleveland, Kansas City a San Francisco. Zmírnění tempa poklesu ekonomiky uvedly dva regiony, a to Chicago a St. Louis. Jako pomalou, utlumenou či slabou popsalo ekonomickou aktivitu dalších pět měnových distriktů, a to Boston, Filadelfie, Richmond, Atlanta a Dallas. Poslední distrikt, tedy Minneapolis, nahlásil zhoršení aktivity.

Nejnovější poznatky za posledních šest týdnů naznačují, že existuje pouze minimální tlak na růst mezd. Ve většině distriktů se mzdy nezměnily, anebo klesaly. Zaměstnavatelé navíc uváděli různé metody snižování nákladů na práci, vedle zmrazení růstu mezd nebo jejich snížení.