Olympijský Londýn šetří, staví jen provizorní sportoviště

Londýn - Olympijské hry v roce 2012 v Londýně budou stát víc, než se původně čekalo. Jejich přípravu totiž výrazně ovlivnila finanční krize, kvůli níž se na přípravě nechtějí podílet soukromí investoři. Přestože se organizační výbor snaží šetřit a některá sportoviště budou postavena jen provizorně, musel být rozpočet her výrazně zvýšen. Již nyní atakuje hranici 10 miliard liber. I přesto by měl Londýn na hrách nakonec vydělat.

Když Londýn loni v srpnu přebíral od Pekingu štafetu, počítal jeho olympijský rozpočet se 4 miliardami liber. „Díky dramatickému propadu realitního trhu v Anglii, Británii a konkrétně v Londýně, ti investoři v současné době nemají zdroje, a z tohoto důvodu se tyto projekty převedly a bude je financovat stát,“ vysvětluje místopředseda ČOV pro ekonomiku a marketing Jiří Kejval.

Organizátoři proto musí šetřit například na olympijské vesnici, která bude mít místo 4 000 bytů jen 2 800. A levnější bude také hala pro badminton a moderní gymnastiku. „Ta změna je zásadní v tom, že se většinou dělají jen provizorní sportoviště. Velmi malý objem sportovišť jsou ta, která zůstanou. I centrální stadion se bude posléze zmenšovat a stane se z toho atletický stadion pro 25 nebo 30 tisíc diváků,“ dodává Kejval.

Reportáž Jakuba Linky a telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Organizátoři her i město Londýn zatím přes všechny problémy očekávají, že na hrách vydělají, a to nejen díky prodaným vstupenkám. „Extra výnosy z cestovního ruchu by mohly být až skoro 90 miliard korun. To je spočítáno na základě historických zkušeností z posledních velkých šampionátů,“ říká Jan Herget ze společnosti VisitBritain v ČR. Díky olympiádě se také z východní části Londýna, která byla dosud spíše průmyslová, má stát moderní čtvrť.