Sazka pošle sportovcům jen 400 milionů

Praha - Čeští sportovci dostanou od sázkové společnosti Sazka za loňský rok výrazně méně peněz, než tomu bylo v minulých letech. Zatímco v roce 2002 poskytla Sazka sportovním organizacím miliardu korun, za loňský rok jim odvede jen 400 milionů. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Důvodem nižšího přísunu peněz je nejenom sportovní aréna ve Vysočanech, jejíž stavba stála Sazku zhruba osm miliard korun a kterou loterijní společnost splatí nejdříve v roce 2021, ale i současná nejistota na finančních trzích.

„Akcionáři reagovali na skutečnost, že nevíme, co se bude dít na finančních trzích. Vzhledem k zadluženosti, která je díky aréně a obligacím poměrně velká, jsme stejně závislí na bankách jako ostatní,“ řekl generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Sazka, která je největším tuzemským provozovatelem číselných a okamžitých loterií a jednou z největších firem v oblasti kurzových sázek, má ze zákona procentuálně určenou částku, kterou musí z výtěžku odvádět na veřejně prospěšné účely. Z toho více než 80 procent jde na sport a tělovýchovu. Například v roce 1995 šlo zhruba o 630 milionů korun, o šest let později to bylo 960 milionů korun a v roce 2002 jedna miliarda.

Sazka platí čím dál míň

V posledních letech se však částka zmenšovala a některé sportovní svazy se dostaly do problémů s financováním své činnosti. Navíc si stěžují i na to, že Sazka platí se zpožděním. Z menších svazů se proto ozývá volání po obměně managementu v největší loterijní společnosti.

Vyslyšeno ale zřejmě nebude. Majoritní akcionář Sazky, Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), stojí za Sazkou. „Peníze, které do sportu půjdou za rok 2008, je maximum, co Sazka dát může,“ řekl ekonomický ředitel ČSTV Pavel Pávek.