Propad průmyslu zpomaluje, v červnu klesl o 12,3 procenta

Praha - Česká ekonomika dostala první pozitivní zprávu. Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu, které předcházejí standardním měsíčním výsledkům, klesla průmyslová výroba v zemi v červnu meziročně jen o 12,3 procenta. To je výrazně méně než v předchozích měsících. V květnu se průmysl propadal o 22 procent. Zpomalování tempa poklesu průmyslové výroby může být náznakem toho, že ekonomika už dosahuje svého dna a recese by se tak neměla výrazněji zhoršovat.

„Průmysl v červnu velmi příjemně překvapil (…) Konečně tak i reálná data následují předstihové ukazatele, které na zlepšení ukazovaly již delší dobu,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Ekonomice podle něj díky vysoké váze automobilového průmyslu pomáhá šrotovné v zahraničí. Za celý rok 2009 odhaduje ovšem pokles průmyslové výroby o 14,6 procenta. 

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly meziročně nižší o 14,3 procenta a tržby z přímého vývozu se snížily o 11,1 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 13 procent, z toho zakázky ze zahraničí poklesly o 8,6 procenta.

Rozhovor s Pavlem Hnátem (zdroj: ČT24)

Pavel Hnát, ekonom VŠE:

„Možná to dno už naše ekonomika našla… Věřil bych, že ta průmyslová výroba se postupně začne stabilizovat a ke konci roku třeba i růst.“


V podnicích s 50 a více zaměstnanci se evidenční počet zaměstnanců meziročně snížil o 13,3 procenta; průměrná mzda v těchto podnicích pak vzrostla o 2,6 procenta.

Podle údajů ČSÚ uvedené meziroční změny nezahrnují očištění od počtu pracovních dnů. „Červen 2009 měl oproti stejnému měsíci předchozího roku o jeden pracovní den více. Odhadujeme, že po očištění od těchto vlivů průmyslová produkce meziročně klesla o 14,4 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Průmyslová výroba
Zdroj: ČT24/ČSÚ